Efter langt nedtur: Kinas børs snapper frisk luft

Forventningen om, at en amerikansk rentestigning ikke bliver til noget, er medvirkende til optur.

Det førende aktieindeks i Kina steg torsdag med 5,34 procent. (Foto: © ChinaFotoPress, 2015 ChinaFotoPress)

Aktier i Kina lod sig torsdag trække op efter en god onsdag på børsen i New York, men handlende og analytikere maner til forsigtighed, for den generelle svækkelse af den kinesiske økonomi kan betyde mere turbulens i den kommende tid.

Det førende aktieindeks i Kina steg torsdag med 5,34 procent. De europæiske børser stiger også pænt med omkring 2,5 procent, og det danske C20 Cap-indeks er oppe med knap tre procent midt på formiddagen.

På Wall Street tog aktierne med knap fire procent et stort hop onsdag efter de seks foregående dage med raslende aktiekurser.

Ingen amerikanske rentestigning

Det lidt lysere syn på sagen kan være afstedkommet af, at en amerikansk rentestigning formentlig ikke bliver til noget i september.

Der gættes blandt aktieanalytikere på, at den amerikanske forbundsbank ikke vil skride til en rentestigning lige nu, hvor verdens børser kører op og ned som en karrusel i tivoli.

Det ville kun kunne bidrage til mere turbulens.

Udsat på ubestemt tid

Men der er fremdrift i amerikansk økonomi, og derfor kan en rentestigning næppe udsættes på ubestemt tid.

Kina og andre af de såkaldte vækstøkonomier frygter, at en amerikansk rentestigning vil sætte endnu mere fart i kapitalflugten og sætte deres valutaer under fornyet pres.

- Spændingerne (på børsmarkederne red.) er mere eller mindre blevet stabiliseret, men med de fortsatte udsving i vækstøkonomierne, så kan det ske igen, siger chefinvestor ved Philip Capital Management Ang Kok til Bloomberg News.

Tabt næsten en tredjedel i værdi

Den globale børsuro har på lidt over to uger kappet 8000 milliarder dollar (52.700 milliarder kroner) af aktieværdierne.

En række valutaer i de nye økonomer er under stort pres, og råvarepriserne fortsætter med at falde til skade for lande, der er meget afhængige af råvareeksport.

Det gælder for eksempel Brasilien.

Kinas aktienedtur begyndte i juni, hvor aktierne tabte næsten en tredjedel i værdi.

/ritzau/AFP