Efter kup vækker Erdogans krav om lang nødret bekymring

Tyrkiets præsident vil forlænge undtagelsestilstand i et år. Det bekymrer kurderne i parlamentet og Danmark.

Tyrkiets premierminister Binali Yildirim og udenrigsminister Kristian Jensen ved dagens møde. (Foto: © handout, Scanpix)

Efter et mislykket kup i sommer bekymrer fortsatte udrensninger oppositionen i Tyrkiet.

Den kræver et stop for en undtagelsestilstand, som landets præsident, Recep Tayyip Erdogan, satte i værk få dage efter det mislykkede militærkup, der fandt sted 15. juli.

Inden et ventet møde torsdag med udenrigsminister Kristian Jensen (V) slår Erdogan fast, at han vil forlænge tilstanden, som efter kuppet i midten af juli blev sat til tre måneder.

- Måske vil en periode på 12 måneder være nok, siger præsidenten under et møde i Ankara.

Han forsvarer blandt andet meldingen med, at Frankrig også har haft en lang undtagelsestilstand efter flere angreb i landet.

Udenrigsminister opfordrer til at stoppe nødretten

Efter et møde onsdag opfordrede det tyrkiske sikkerhedsråd til, at man fortsætter den undtagelsestilstand, som giver Erdogan yderligere beføjelser i opgøret efter kuppet.

Myndighederne i Tyrkiet har indtil videre beordret 32.000 mennesker anholdt efter kupforsøget, og flere er fyret eller på anden måde blevet straffet efter de dramatiske hændelser.

Det kurdiske oppositionsparti HDP kritiserer Erdogan for hans fortsatte og alt for vidtrækkende brug af jernnæven.

Også den danske udenrigsminister opfordrer præsidenten til, at regeringen i Tyrkiet stopper nødretstilstanden.

- Jeg håber, og det har vi sagt gentagne gange, at undtagelsestilstanden kan blive afskaffet. Så man kan komme tilbage til normale tilstande og dermed også til et normalt samarbejde mellem Tyrkiet og de vestlige lande, siger Kristian Jensen.

Besøgte bombet parlament

Udenrigsministeren har torsdag besøgt parlamentet, som var et af bombemålene under det militære kup 15. juli. Et kæmpe bombekrater midt i bygningen står som synligt bevis på, at det var alvorligt, da militæret greb til våben mod magthaverne.

- Det er svært, når man står her midt i et bombekrater i parlamentet, ikke at forstå, at der er voldsomme reaktioner. Jeg tror, at rundt i resten af Tyrkiet er situationen ved at være sådan, at man i hvert fald positivt vil overveje at ophæve tilstanden, siger Jensen.

Undtagelsestilstanden blev aktiveret 20 juli, og den aktuelle periode udløber 20. oktober.

/ritzau/