Hvor presset er Islamisk Stat, efter Syriens Demokratiske Styrker har presset den islamistiske terrorbevægelse ud af hovedbyen Raqqa, og vil nederlaget føre til, at der kommer flere terrorangreb mod Europa?
Sådan lød flere af spørgsmålene, som DR’s brugere onsdag eftermiddag stillede mellemøstkorrespondent Michael S. Lund.
Selvom tabet af den syriske by bliver betragtet som et stort nederlag for IS, er det vanskeligt at forestille sig, at terrorbvægelsen helt forsvinder, forklarede Michael S. Lund et svar på spørgsmålet om, hvornår man kan tale om, at IS er forsvundet.
- Hvis man taler om større områder, hvor IS reelt forsøger at opbygge en stat, så er det inden for en overskuelig fremtid i Irak og Syrien. Det eneste store, sammenhængende område, de har tilbage, er grænseområdet omkring byerne Abu Kamal/al-Qa'im i syd. Men IS forsvinder ikke, og de vil leve videre som oprørs- og terrorgruppe - som de gjorde det i 10 år inden 2014.
Svært at spå om terrorangreb i Europa
Målet for den internationale koalition er at "udslette" IS, forklarede han, men terrororganisationen vil fortsat planlægge angreb, så længe situationen i Irak og Syrien er ustabil, og det fik flere brugere til at spørge, om man også kan forvente flere terrorangreb i Europa, som det er sket i eksempelvis i Frankrig og Spanien.
- Det er umuligt at sige. IS har jo konstant opfordret til angreb i Europa de seneste tre år, så jeg tror ikke, at det her ændrer det store. På længere sigt er det dog en fordel for terrorbekæmpelsen, at IS ikke længere kan have store træningslejre i for eksempel Syrien og Irak.
Vil den internationale koalition acceptere at der er lommer i Irak og Syrien hvor IS fortsat kan spille en rolle?
- Koalitionen siger selvfølgelig, at målet er at 'udslette' IS helt. Men det er umuligt, så man vil komme til at se, at IS er aktive i Irak og Syrien i lang tid. Amerikanerne forsøgte jo selv i 10 år at få bugt med IS og deres forgængere, uden at det lykkedes.
- Man vil forsøge at forhindre, at de kan overtage store byer og områder, men det bliver meget svært at undgå, at de kan have lommer rundt omkring - og de vil blive ved at lave angreb, så længe situationen i Irak og Syrien er så ustabil, som den er.
Den syriske by Raqqa er blevet betragtet som terrororganisationens hovedstad, og de seneste tre år har Syriens Demokratiske Styrker med hjælp fra den amerikanskledede koalition kæmpet mod Islamisk Stat.
Næste mål
I august lykkedes det irakiske styrker at få tilbageerobret Mosul i Irak, og nu er IS ude af Raqqa i Syrien, hvad er så næste skridt i forhold til at svækket IS, spurgte Nicklas.
IS har flere bastioner tilbage - vil du mene at Deir el-Zour være det næste mål for koalitionen?
- Ja, men situationen i Deir el-Zour er dog lidt mere kompliceret, da den syriske regeringshær er i området - og de vil ikke hilse de amerikansk-støttede oprørere velkomne. Men vi vil se, at IS bliver angrebet fra både den syriske side og fra den irakiske side mod al-Qa'im, svarede Michael S. Lund.