DR´s klimaekspert: Obama ønsker et stærkt klima-mandat i Alaska

USA´s præsident har indkaldt til klima-møde i Alaska, som mærker klimaforandringerne hårdt

Isbjørnen er en af mange dyrearter, som er truet i området ved Arktis af den globale opvarmning (Foto: © Cory J. Mendenhall, Scanpix)

USA's præsident Barack Obama har i dag inviteret et dusin udenrigsministre fra de arktiske lande til klima-konference i byen Anchorage i Alaska.

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) repræsenterer Danmark på konferencen, som klimaeksperter følger tæt. Mødet kan nemlig give en forsmag på den global aftale, der skal forhandles på plads, når der er klimatopmøde i Paris - Cop 21 - i december.

- Obama afholder klima-konferencen i Alaska netop nu for at få det størst mulige mandat til sine forhandlere i Paris til december, siger DR´s klimaekspert Jesper Theilgaard.

- Obama har nemlig brug for, at der bliver så meget momentum - også indenrigspolitisk i USA - at USA kan tage til Paris med vind i håret og forhåbentlig få sat et pænt aftryk på den aftale, der kommer i Paris. Det er hans primære ide med at afholde konferencen i Alaska, siger Jesper Theilgaard.

Han er sikker på, at udenrigsministrene fra de arktiske nationer - inklusiv udenrigsminister Kristian Jensen fra Danmark - får set nogle smeltende gletsjere, og de får også et stykke papir, der fortæller, hvor slemt det ser ud, og om hvordan man i Alaska kan udnytte den her situation.

Amerikansk indenrigspolitik

- Der kommer måske til at ske ændringer af fiskeriet - og måske nogle nye gasledninger til naturgasområderne, så Alaska kan få noget infrastruktur som økonomisk hjælp, når nu gletsjerne forsvinder og landsbyerne skal flyttes. Så der er masser af økonomiske problemer, men det handler om amerikansk indenrigspolitik, siger Jesper Theilgaard:

- Jeg tror, at Obama får det ud af mødet i Alaska, at han får et rygstød fra de politikere, som er med, men om det kommer helt op i Kongressen og også får støtte fra republikanske kredse, kan jeg godt være lidt i tvivl om, siger Jesper Theilgaard.

USA´s stemme betyder noget

Han siger, at USA har meget stor betydning i spillet om klimaforandringerne:

- For det første er USA stadig den største udleder per indbygger - selv om Kina nu har overhalet USA på landsplan - men USA´s stemme betyder noget. USA er en fantastisk stor spiller og taler med stor vægt. Men man skal ikke glemme alle de andre stater, som har et andet syn på klimaproblemerne.

- USA kan ikke bare diktere, men USA kommer med stor vægt. Og derfor er det vigtigt, at USA´s forhandlere, set fra Obamas synspunkt, kan få et mandat, der er så stærkt, at USA kommer til at betyde noget ved forhandlingerne i Paris til december, siger Jesper Theilgaard.

Ikke ambitiøst nok

Klimaeksperten følger sig overbevist om, at der kommer en aftale i Paris.

- Men jeg tror ikke, at den bliver så ambitiøs, som klima-teorien siger er nødvendig for at opnå de nødvendige klimamål. De klimamål, som de forskellige lande har indgivet allerede nu, er nemlig ikke ambitiøse nok, siger Jesper Theilgaard:

- Så sandsynligheden taler for, at der kommer en aftale, men at den skal forbedres i løbet af de kommende år. Og på den måde så fortsætter det her klima-cirkus jo med årlige møder, hvor man skal diskutere de her reduktionsmål om og om igen. Man kan så samtidig sige, at tiden presser forhandlerne, fordi vi ikke har ret meget tid at løbe på, hvis vi skal holde os under de berømte to graders temperaturstigning.