DR-korrespondent i Hongkong: Vreden er stadig kæmpestor

Magthavernes beslutning om at suspendere en kontroversiel udleveringslov har ikke fjernet den enorme frustration i Hongkong.

  • Ifølge arrangørerne var op mod to millioner mennesker i dag på gaden i Hongkong. (Foto: © TYRONE SIU, Scanpix)
  • Den seneste uge har demonstranterne været på gaden i hobetal flere gange. I dag var ingen undtagelse. (Foto: © Athit Perawongmetha, Scanpix)
  • De er stærkt utilfredse med, at Hongkongs regeringsleder, Carrie Lam, vil lave en udleveringsaftale med KIna. (Foto: © Jorge Silva, Scanpix)
  • Utilfredsheden er blevet markeret på flere kreative måder i dag. (Foto: © Jorge Silva, Scanpix)
1 / 4

- Det er simpelthen et menneskehav af hundredtusindvis af Hongkong-borgere. De er alle klædt i sort, og der er alt fra familiefædre med et barn på skulderen til vrede studerende.

Sådan beskriver DR's korrespondent Kristian Almblad situationen, han står midt i på gaden i Hongkong.

Et kontroversielt lovforslag om en udleveringsaftale med Kina har i den seneste tid ført til enorme demonstrationer i Hongkong. Det fik i går regeringslederen, Carrie Lam, til at meddele, at hun suspenderer det upopulære lovforslag på ubestemt tid.

Hvis håbet var, at det skulle lægge en dæmper på den store utilfredshed i Hongkong, er det slået fejl.

- Det er slet ikke nok til at begrænse borgernes vrede her, siger korrespondenten.

Demonstration med maratonstemning

Kristian Almblad påpeger, at han som Sydamerika-korrespondent har været med til mange demonstrationer gennem årenes løb. Dagens demonstration er dog en klasse for sig, siger han.

- Det er et uendeligt menneskehav, der strømmer ned gennem gaderne og rundt om regeringsbygningerne tæt på, hvor jeg står, fortæller han.

Han forklarer, at de enorme menneskemængder gør det svært at danne sig et overblik, men at det umiddelbart ligner en kæmpe - men fredelig - demonstration.

- Når man tænker på, hvor mange mennesker der fosser gennem gaderne, så er det ekstremt høflige mennesker, der giver plads til en journalist som mig, der vil frem og filme lidt, fortæller han.

  • Masseprotesterne fortsætter i dag i Hongkong. (Foto: © TYRONE SIU, Scanpix)
  • Demonstranter kræver blandt andet, at forslaget om en ny udleveringslov bliver skrottet helt. (Foto: © Thomas Peter, Scanpix)
  • Tusinder af demonstranterne var i dag klædt i sort. (Foto: © Athit Perawongmetha, Scanpix)
1 / 3

Og så er den ekstremt velorganiseret.

- Der er små børn med i optoget, og der er sørget for vandboder, så det ligner nærmest Copenhagen Maraton bare med mange flere mennesker, og så er folk betydeligt mere vrede, siger han.

Carrie Lams pressemøde i går synes ikke ligefrem at have hjulpet på sagerne, siger korrespondenten.

- Folk er virkelig vrede. Det er både over det omstridte lovforslag, men så kom der også ekstra benzin på bålet i går, da Carrie Lam sagde, at politiet blot havde brugt de nødvendige midler. Hun blåstemplede altså måden, politiet har svaret tilbage på, og der må man sige, at demonstranterne ser det helt anderledes, siger Kristian Almblad.

Omkring 80 mennesker blev såret under gadekampe i ugens løb - deriblandt 22 politifolk.

Han peger på, at demonstranterne er voldsomt vrede over, at politiet blandt andet har skudt med gummikugler mod demonstranternes hoveder.

- Det har været meget voldsomt, og derfor er vreden og frustrationen stadig kæmpestor i Hongkong.

Vil beskytte Hongkongs særstatus

Den umiddelbare årsag til de store protester mod udleveringsloven skyldes, at mange frygter, at en udleveringsaftale med Kina er et redskab, som den kinesiske regering vil bruge til at lukke munden på politiske modstandere i Hongkong.

Kristian Almblad peger på, at man i Hongkong har et mere europæisk retssystem, der står i kontrast til systemet i Kina, hvor man blandt andet risikerer tortur under afhøring.

- Derfor er folk reelt bange for fremover at skulle at blive overført til Kinas retssystem, siger han.

Men en anden dimension af utilfredsheden har et bredere perspektiv.

- Det handler også om at bevare den lille del af selvstændighed, som Hongkong trods alt stadig har, siger han.

- I det store spil handler det om, hvorvidt Kina skal fylde endnu mere, end det allerede gør i Hongkong.

Og det ser ikke ud til kun at være en bestemt del af befolkningen, der er utilfreds, siger Kristian Almblad, der oplever, at utilfredsheden ses hos både arbejdere, studerende og forretningsfolk.

- Det er ikke alle i Hongkong, men det er en demonstration, der foregår på tværs af alle samfundslag, siger han.

I en pressemeddelelse undskyldte Carrie Lam for kort tid siden, at "mangler i regeringens arbejde" har ført til skuffelse og sorg i befolkningen, beretter nyhedsbureauet AP.