DR i Irak: Kampen mod Islamisk Stat efterlader byer i ruiner

Irakiske militser hjulpet af internationale jagerfly har jaget IS på flugt på flere steder. Men kampene efterlader ødelagte spøgelsesbyer.

  • En udbrændt cafe ligger ødelagt tilbage på hovedgaden i Tikrit efter kampe mellem Islamisk Stat og irakiske militser støttet af hæren. (Foto: © Mads Køngerskov, DR)
  • DR’s mellemøstkorrespondent Michael S. Lund har besøgt byen Tikrit. Nogle bygninger er ødelagt af Islamisk Stat, andre af militser og koalitionens luftangreb. (Foto: © Mads Køngerskov, DR)
  • Den unge frisør Ayoub tørrer aske og støv af sin frisørsalon i Tikrit. På nabobutikken har en shiamuslimsk milits skrevet religiøse slogans, men den sunnimuslimske frisør tror på, at landets religioner vil stå sammen. (Foto: © Mads Køngerskov, DR)
  • En sunnimuslimsk brigade har overtaget kontrollen med lov og orden i Tikrit. Her kører et medlem af Saladin-brigaden forbi en udbrændt bil. (Foto: © Mads Køngerskov, DR)
  • Soldater fra en sunnimuslimsk milits holder vagt få hundrede meter fra Islamisk Stats område. Natten før har IS-krigere sneget sig tæt på og placeret en vejsidebombe. (Foto: © Mads Køngerskov, DR)
1 / 5

En familiefar viser mig rundt i sit ødelagte hjem. Der er huller i væggene fra raketter og morterer. Ruderne er smadret, og skudhuller har gennemhullet hoveddøren.

- Alle mine ting er smadret. Mit køleskab, mit køkken, selv min bil er udbrændt, fordi den blev ramt af en raket, siger Hassan Misher Mnawer, mens han viser mig et stort hul i væggen i hans stue.

Som mange andre indbyggere flygtede Hassan fra Saddam Husseins hjemby, Tikrit, da Islamisk Stat rykkede ind i byen med deres sorte flag i juni 2014. Nu er han en af de få tusinde indbyggere, der er vendt tilbage, efter irakiske militser og den irakiske hær i april generobrede byen med støtte fra luftangreb fra den internationale koalition, som Danmark er en del af.

Før krigen havde byen en kvart million indbyggere. I dag er de fleste gader øde. Det lokale hospital står tilbage gennemhullet af raketter, morterer og skud fra automatvåben. Udbrændte biler holder som forladte vrag i flere af gaderne.

Ødelagte butikker og væltede statuer

På hovedgaden er butik efter butik smadret eller udbrændt. En statue af den muslimske krigshelt Saladin ligger væltet på gaden, efter Islamisk Stat rev den ned. Statuer er afgudsdyrkeri, mener den fundamentalistiske gruppe.

- Hvad kan man gøre? Jeg håber bare, at folk snart vender tilbage, så vi kan leve igen, siger Hassan Misher Mnawer, der arbejder med at reparere bildæk.

En udbrændt cafe ligger ødelagt tilbage på hovedgaden i Tikrit efter kampe mellem Islamisk Stat og irakisk militser støttet af hæren. (Foto: © Mads Køngerskov, DR)

Ved indgangen til Tikrit venter et dusin familier da også på at vende hjem, mens de bliver tjekket af efterretningstjenesten for forbindelser til Islamisk Stat. Men det er langt fra nogen folkevandring af folk på vej hjem, og ifølge de irakiske myndighederne er kun omkring 4000 familier vendt tilbage til Tikrit.

Frygt for overgreb fra militser

Tikrit blev indtaget af en række shiamuslimske militser, som mange sunnimuslimer frygter. Adskillige kilder fortæller, hvordan medlemmer af militserne efter Islamisk Stats tilbagetog brændte sunnimuslimske hjem og butikker ned som hævn over Islamisk Stats fremmarch i byen. I dag ses shiamuslimske slogans og religiøse paroler stadig malet som graffiti på butikkerne i hovedgaden.

- Vi skal undgå sekteriske stridigheder her. Alle irakere må stå sammen. Irak er ét land for alle, siger Ayoub, en ung frisør, der er ved at tørre aske af sine frisørredskaber midt på Tikrits hovedgade.

Den unge frisør Ayoub tørrer aske og støv af sin frisørsalon i Tikrit. På nabobutikken har en shiamuslimsk milits skrevet religiøse slogans, men den sunnimuslimske frisør tror på, at landets religioner vil stå sammen. (Foto: © Mads Køngerskov, DR)

Sunnier står for sikkerhed

De shiamuslimske militser og den irakiske regering er tydeligvis klar over, at militserne kan blive set som en besættelsesmagt i den sunnimuslimske by. Shiamilitserne holder sig nu i baggrunden på baser i og uden for byen, mens en sunnimuslimsk milits af lokale mænd har fået overdraget ansvaret for den daglige sikkerhed i byen.

- Det er bedst på den måde. Vi kender folk her, og vi ved, hvordan vi skal behandle indbyggerne, siger lederen af sunni-brigaden, Asham al-Jabouri, som dog erkender problemerne med at få sunnimuslimerne til at kæmpe side om side med de shiamuslimske militser.

Soldater fra en sunnimuslimsk milits holder vagt få hundrede meter fra Islamisk Stats område. Natten før har IS-krigere sneget sig tæt på og placeret en vejsidebombe. (Foto: © Mads Køngerskov, DR)

- Islamisk Stat har indtaget mange store sunnimuslimske områder, og hvis folk melder sig til at kæmpe for os, har de ofte stadig familie i IS-kontrollerede områder. De risikerer at blive henrettet eller deres huse brændt ned. Det er sket for mange af os, siger han, mens han er omgivet af fire bevæbnede livvagter.

En test for Irak

Den ødelagte by Tikrit bliver en test for regeringens kamp mod Islamisk Stat. Kan det lykkes de lokale sunnimuslimske stammer at holde ro og orden – og holde Islamisk Stat ude af byen? Svaret blæser i vinden i de smadrede gader mellem brændte biler og tilsodede huse. Men familiefaren Hassan håber på det bedste i sit gennemhullede hus.

- Jeg går i gang med at reparere huset nu. Om Gud vil, så vil komme igennem den her svære situation.