DR i Irak: ’Vi måtte tigge Islamisk Stat om lov til at flygte’

Civile irakere flygter i stort tal ud af Anbar-provinsen i Irak, hvor irakiske militser kæmper mod Islamisk Stat.

  • Flygtninge krydser Eufrat-floden 65 kilometer vest for Bagdad. På flugt fra både Islamisk Stat, luftbombardementer og granater. (Foto: © Mads Køngerskov, DR)
  • En gruppe flygtninge hviler sig i skyggen efter flugten fra Fallujah i det vestlige Irak. En række shiamuslimske militser er i gang med en offensiv mod Islamisk Stat i Fallujah-området, og mange frygter et blodbad. (Foto: © Mads Køngerskov, DR)
  • En kvinde holder et spædbarn, som er udmattet efter 10 timers flugt i Iraks hede, hvor temperaturen er over 45 grader i skyggen. (Foto: © Mads Køngerskov, DR)
1 / 3

Trætte børn bliver båret over en flydebro over Eufrat-floden. En bedstemor sidder med blanke øjne i en vogn, som et par unge mænd skubber over broen.

- Jeg vil bare have min familie i sikkerhed, siger Jomaa Kleib Muhammed, der flygter over broen sammen med sine 13 familiemedlemmer.

Ligesom mange andre af strømmen af flygtninge er familien fra Fallujah. En by omkring 40 kilometer væk fra broen, som er indtaget af Islamisk Stat.

- De ville ikke lade os flygte og sagde, at vi skulle blive. Vi tiggede dem om at komme væk på grund af kampene. Til sidst gav de os lov, fordi min datter og mor er syge og har brug for behandling, siger manden, der arbejdede som skolelærer i Fallujah.

Lang flugt i 45 graders varme

Selvom Fallujah er tæt på, har flugten til broen taget familien 10 timer langs snørklede ørkenveje i 45 graders varme, fordi de måtte køre omveje for at undgå kampe, militser og frontlinjer.

Forskellige shiamuslimske militser angriber Islamisk Stat i området med morterer og artilleri, mens det irakiske luftvåben bomber fra luften. For mange af flygtningene er det frygten for bombardementerne, der har sendt dem på flugt.

- Der blev skudt mod vores område, og der var tilfældige bombardementer. Missile og granater. Så vi måtte væk, siger 65-årige Wathha, der holder et stille spædbarn i sine arme.

En kvinde holder et spædbarn, som er udmattet efter 10 timers flugt i Iraks hede, hvor temperaturen er over 45 grader i skyggen. (Foto: © Mads Køngerskov, DR)

- Hun har det godt, men hun er helt udmattet efter turen, siger hun om babyen.

Frygt for blodbad

De shiamuslimske militser er i gang med at omringe Fallujah, som længe har været en højborg for Islamisk Stat og tidligere al-Qaeda i Irak, som i årevis kæmpede mod amerikanske soldater i samme by. Militserne er i gang med en offensiv mod den sunnimuslimske by, og mange af flygtningene frygter et blodbad med sekteriske hævnangreb.

- Det er forfærdeligt. Både med Islamisk Stat, men også med bombardementerne af byen. Jeg ved ikke, om jeg nogensinde kan vende tilbage, siger en flygtning, som ikke vil have sit navn frem.

- Jeg har stadig familie i Fallujah, og hvis Islamisk Stat finder ud af, at jeg siger noget om dem, kan mine slægtninge blive straffet, siger han.

Undersøges for IS-forbindelser

Flygtningene ved Eufrat-floden er ikke helt i sikkerhed endnu. De irakiske myndigheder frygter, at Islamisk Stat-krigere skjuler sig blandt flygtningene, så alles id-kort bliver undersøgt og tjekket på computere ved broen. Står flygtningene på listen over mistænkte IS-støtter, bliver de arresteret. Og for at få lov til at komme til hovedstaden, skal en slægtning i Bagdad sige god for dem.

En gruppe flygtninge hviler sig i skyggen efter flugten fra Fallujah i det vestlige Irak. En række shiamuslimske militser er i gang med en offensiv mod Islamisk Stat i Fallujah-området, og mange frygter et blodbad.

Nogle af flygtningene har ingen penge eller familie til at hjælpe dem videre og strander i teltlejre, hvor de overlever af pakker af nødhjælp.

- Der er over 40 grader her, og det er umuligt at være i teltene ved middagstid. Hvis nogle er syge, tager det dagevis at komme til lægen, fordi vi ikke har nogen penge. Det er et svært liv, siger Faisal, der sammen med sin familie bor i et af teltene, der føles som en sauna indeni.

Over tre millioner på flugt

Jomaa Kleib Mohammed og hans trætte familie er mere heldige. De har slægtninge i Bagdad og i de kurdiske områder i Irak, så de får lov at køre mod hovedstaden i en minibus.

- Vi vil forsøge at tage til Erbil (by i de kurdiske områder i Nordirak, red.). Der er i det mindste sikkert, og vi har familie der. Hvornår vi ser vores hjem igen, aner jeg ikke, siger familiefaren, inden han kører væk.

Efter i dag er han og hans 12 familiemedlemmer endnu et nummer i statistikken over internt fordrevne i Irak. Sammen med mindst tre millioner andre irakere.

Du kan se mere om flygtningekatastrofen i Irak i TV Avisen kl. 18.30 i aften.