61 procent af de hollændere, der i går gik i stemmeboksen for at stemme enten ja eller nej til EU's handelsaftale med Ukraine, vendte tommelfingeren nedad.
Selvom afstemningen ikke får den store betydning i forhold til handelsaftalen, som allerede trådte i kraft ved årsskiftet, så giver det hollandske nej alligevel landets regering mulighed for at få skrevet et forbehold ind i aftalen.
Det fortæller DR's journalist i Amsterdam, Clara Binczak Lindhardt.
- Regeringen antydede allerede sent i aftes, at man ikke kan ratificere, det vil sige godkende, samarbejdsaftalen mellem EU og Ukraine, siger hun.
- Men der er flere muligheder. Den hollandske regering kan for eksempel få skrevet det forbehold ind i aftalen, at Holland ikke støtter, at Ukraine bliver medlem af EU i fremtiden.
En anden mulighed er, at Holland stiller sig helt uden for aftalen mellem EU og Ukraine - en hidtil uset position for et EU-medlemsland, fortæller Clara Binczak Lindhardt.
- Den slags er aldrig sket før med en aftale som denne, så det er helt ukendt terræn i EU.
Endnu et nej til EU
Selvom folkeafstemningens resultat ikke får de store konsekvenser for selve aftalen, så er det hollandske nej en dårlig nyhed for EU’s ledere, siger Clara Binczak Lindhardt.
- Det var lige det her EU-lederne frygtede: Endnu et nederlag til EU. De fik et i Danmark i december, da danskerne stemte nej, nu får de et i Holland, og der kommer sandsynligvis endnu et nej til EU-planer i Ungarn senere i år.
- Og hvad med den britiske afstemning til om EU-medlemskab sommer? Det her kan gå hen og blive en tendens, som EU ikke ligefrem har gået og glædet sig til. Særligt ikke i en tid, hvor Europa i forvejen kæmper med flygtningekrise og efterdønninger af en finanskrise.
Blod på tanden
Hvad Holland angår, har folkeafstemningen givet landets EU-modstandere blod på tanden for at arrangere flere afstemninger, fortæller Clara Binczak Lindhardt.
- På den her måde kan man netop lægge pres på forholdet mellem Holland og EU. Og det er det, EU-skeptikerne i Holland allerhelst vil – og i sidste ende en afstemning om selve medlemskabet.
Ifølge Clara Binczak Lindhardt er der allerede oprettet en platform for en folkeafstemning om en handelsaftale med både USA og Canada.
- Så det her er lige præcis EU-fortalernes værste mareridt.