Det Hvide Hus: Vi frygter, at Rusland forbereder en invasion af Ukraine

Ifølge amerikanerne har de information, der peger på, at Rusland vil iscenesætte et angreb, der kan bruges som anledning til at gå ind i Ukraine. Russerne afviser.

Rusland overvejer at opdigte ukrainsk provokation, lyder meldingen fra Det Hvide Hus. (Foto: © Ken Cedeno, Ritzau Scanpix)

USA frygter, at Rusland er i gang med at forberede en invasion af Ukraine. Og russerne er i gang med at forberede muligheden for at iscenesætte en ukrainsk provokation, der kan bruges som undskyldning for at gå ind i Ukraine.

Sådan lyder meldingen her til aften fra Det Hvide Hus' talskvinde, Jen Psaki.

- Vi har information, der indikerer, at Rusland allerede har udstationeret en gruppe agenter for at udføre en false flag-operation i det østlige Ukraine, siger talskvinden.

Her henviser hun til et angreb, der foretages med henblik på, at andre får skylden for det.

Derudover peger informationen på, at russiske aktører allerede er i gang med at opdigte ukrainske provokationer i statslige- og på sociale medier, som skal kunne bruges til at retfærdiggøre russisk indgriben i nabolandet, siger Psaki.

Hun beskylder Rusland for at have benyttet lignende strategier i 2014, hvor landet annekterede den ukrainske Krim-halvø.

- Det kan være sabotage eller særlig information, der får det til at se ud som om, at Ukraine forbereder et forestående angreb mod russiske styrker i det østlige Ukraine, siger hun.

Rusland afviser, at oprustningen nær grænsen til Ukraine skyldes planer om en forestående invasion.
Rusland afviser, at oprustningen nær grænsen til Ukraine skyldes planer om en forestående invasion.

John Kirby, der er talsmand for det amerikanske forsvarsministerium, kalder USA's efterretninger for "meget troværdige".

Men ifølge Rusland har de ikke noget på sig.

- Indtil videre har alle disse udtalelser været ubegrundede og er ikke blevet bekræftet af noget som helst, lyder det fra præsident Putins talsmand, Dmitrij Peskov, over for det statslige nyhedsbureau Tass.

Store spændinger

Tidligere i dag beskyldte Ukraine Rusland for at stå bag et omfattende hackerangreb, der tidligere på dagen ramte flere statslige hjemmesider i Ukraine.

Her fremgik der en advarsel om, at ukrainerne skulle "forberede sig på det værste".

Angrebet blev fordømt af EU, og unionens udenrigschef, Josep Borrell, mener, der er behov for et hastemøde som modsvar til angrebet.

- Jeg kan ikke beskylde nogen for angrebet, for jeg har ingen beviser. Men vi kan forestille os, hvem der står bag, lød det fra Borrell.

Den seneste udvikling kommer blot en dag efter afslutningen på en lille uges diplomatiske møder mellem Vesten og Rusland.

Her blev man enige om at tale videre med hinanden, men møderne førte ikke til nogen løsninger på den seneste tids spændinger.

Det stigende spændinger mellem Nato og Rusland har fået Sverige, som ikke er Nato-medlem, til at sende soldater på gaden i den strategisk vigtige ø Gotland. (Foto: © TT News Agency, Ritzau Scanpix)

I øjeblikket befinder der sig omkring 100.000 russiske soldater langs den russiske grænse til Ukraine, hvilket har vakt alvorlige bekymringer i Kiev og de vestlige hovedstæder.

Her frygter man nemlig, at Ruslands præsident Putin vil igangsætte en militær invasion af nabolandet.

Satellitbilledet her fra sidste måned viser russiske tropper i Soloti i Rusland - få kilometer fra den østukrainske grænse. (Foto: © ©2021 Maxar Technologies, Ritzau Scanpix)

Bekymringerne skyldes i høj grad, at det ikke er mere end otte år siden, at Rusland ulovligt annekterede den ukrainske Krim-halvø.

Rusland afviser blankt, at Vesten har grund til bekymring og siger i stedet, at landet forsøger at forsvare sig mod, hvad man betegner som aggressiv adfærd fra Nato-alliancens og Ukraines side.

Rusland kræver blandt andet, at Ukraine, Georgien og Moldova aldrig skal kunne blive optaget i Nato-alliancen, selvom de selv skulle ønske det.
Rusland kræver blandt andet, at Ukraine, Georgien og Moldova aldrig skal kunne blive optaget i Nato-alliancen, selvom de selv skulle ønske det.

Russerne kræver, at USA og Nato garanterer, at tidligere stater i Sovjetunionen ikke kan blive medlemmer af hverken EU eller Nato. Samtidig vil landet have vetoret, når det handler om, hvor Nato og USA kan placere styrker og våben langs stort set hele den vestlige grænse til Rusland.