Det Hvide Hus offentliggør referat af samtale mellem Trump og Ukraines præsident

I samtalen opfordrer Donald Trump Ukraines præsident til at grave informationer frem om demokraten Joe Biden og hans søn.

Den amerikanske præsident trues med en rigsretssag. Han kalder det en heksejagt. (Foto: © Saul LOEB, Scanpix)

Det amerikanske justitsministerium har offentliggjort et referat af en meget omtalt samtale mellem Donald Trump og Ukraines præsident Volodimir Zelenskij.

Ifølge Justitsministeriet er referatet ikke en én til én ordret udskrift af samtalen, men giver alligevel et indblik i samtalen mellem de to præsidenter.

Samtalen, som fandt sted i slutningen af juli, er blevet centrum for en meget alvorlig sag, hvor demokraterne nu har taget de første skridt mod en rigsretssag mod præsident Trump.

I samtalen skulle Donald Trump ifølge en whistleblower i Det Hvide Hus have lagt pres på den nyvalgte, ukrainske præsident for at få ham til at indlede en undersøgelse mod tidligere vicepræsident Joe Biden, som ønsker at være præsidentkandidat i 2020.

I samtalen opfordrer Donald Trump, ifølge udskriftet, Zelenskij til at grave informationer om Joe Biden og hans søn, Hunter Biden, frem.

Den amerikanske præsident skulle have forsøgt at få Kiev til at indlede en korruptionsefterforskning omkring Joe Biden - USA's tidligere vicepræsident og Trumps måske farligste rival ved præsidentvalget næste år.

- Der er meget snak om Bidens søn, om at Biden stoppede anklagemyndigheden, og en masse mennesker vil gerne vide mere om det, så hvad end du kan finde ud af med statsanklageren, ville være godt, siger den amerikanske præsident.

Donald Trump har imidlertid ikke fremlagt beviser for, at Joe Biden skulle have stoppet anklagemyndigheden i Ukraine i at lave en undersøgelse af han og hans søns forhold, skriver New York Times.

Ifølge referatet, siger Trump også til den ukrainske præsident, at USA har gjort meget godt for Ukraine.

- Jeg vil gerne have, at du gør os en tjeneste, fordi vores land har været igennem en masse, og Ukraine ved meget om det, siger han.

Sagen er den hidtil alvorligste sag i Donald Trumps tid som præsident, vurderer DR's USA-korrespondent Steffen Kretz.

Trump: En "ikke-samtale"

Donald Trump selv frygter tilsyneladende ikke konsekvenser af referatet af samtalen. På et møde i FN kommenterede han umiddelbart efter offentliggørelsen på sagen.

- Det var et venligt brev. Der var intet pres. I har bygget det her op til at være opkaldet fra helvede, sagde han med henvisning til referatet.

- Det viste sig at være et ikke-opkald, udover, at mange mennesker sagde: 'Jeg vidste ikke, at du kunne være så rar,' sagde præsidenten, som også kaldte sagen for en heksejagt.

- Bare så I forstår, det her er den største største heksejagt i amerikansk historie, sandsynligvis i historien, men i hvert fald i amerikansk historie.

Ifølge præsidenten var der ikke tale om en "noget for noget"-situation.

Samtidig har præsidenten kritiseret, at demokraterne ikke har læst referatet af samtalen mellem de to præsidenter. Det får de nu mulighed for.

Langt fra afgjort

Offentliggørelsen af referatet i dag blev varslet af præsident Trump og var derfor ventet. Men der er stadig usikkerhed om, hvad der kommer til at ske med den officielle klage fra den whistleblower fra efterretningstjenesten, som indgav klagen over præsident Trump.

Ifølge The Guardian har efterretningstjenestens direktør, Joseph Maguire, nægtet at offentliggøre de nærmere detaljer omkring klagen. Han skal efter planen vidne i morgen, hvor der er deadline for, at han videregiver klagen til Kongressen. Både demokraterne og republikanerne i Senatet har ønsket at læse den formelle klage.

Mens demokraterne håber på at kunne indlede en rigsretssag mod præsidenten, er det ikke ensbetydende med, at det vil have de ønskede konsekvenser.

Som formand for Repræsentanternes Hus er det kun Nancy Pelosi, der kan sætte gang i en rigsretssag. Det har hun længe nægtet i flere sager om præsident Trump, men i går skiftede hun så kurs.

- Han vil blive holdt ansvarlig. Ingen er over loven, sagde Pelosi kort inden referatet blev offentliggjort.

Hun har nu sat gang i processen, der kan før til en rigsretssag.

Før en egentlig rigsretssag kan gå i gang, skal sagen blandt andet først behandles i Retsudvalget, før den så kan ryge til afstemning i Repræsentanternes Hus.

Du kan blive meget klogere på, hvad en rigsretssag er i videoen her:

Kun to gange i historien har en amerikansk præsident været stillet for en rigsret. Den første var Andrew Johnson i 1868. Den anden var Bill Clinton i 1998. Begge gik fri, da sagen blev afgjort i Senatet.