Er du bange for at miste dit arbejde?
- Ja! svarer Lawrence Smith uden at tøve.
Han passer telefonen i en takeaway-restaurant - en branche, der har klaret sig en smule bedre end mange andre under corona-pandemien.
Alligevel er Lawrence ikke et sekund i tvivl om, at han har grund til at være urolig. For hvad sker der, når den britiske regerings hjælpepakker udløber i løbet af de næste par måneder
Hvad sker der, når arbejdsgiverne skal betale fuld løn til deres ansatte – eller fyre dem?
Den uro deler han med mange andre briter. Og tallene er heller ikke opløftende: I løbet af første halvår af 2020 skrumpede britisk økonomi med over 20 procent – mere end i for eksempel Italien.
Selv om den gradvise genåbning har sat mere gang i hjulene de seneste måneder, befinder Storbritanniens økonomi sig i en historisk dyb krise, som ingen ved, hvordan landet skal finde vej ud af igen.
Pressede forretningsdrivende
I kystbyen Great Yarmouth på Englands østkyst ved man heller ikke, hvor man lander efter et forår og sommer i coronaens skygge.
Byen, der lever af sine brede strande og forlystelser, er dybt afhængig af turisme.
Den beskæftiger over en tredjedel af arbejdsstyrken, indbringer fem milliarder kroner om året og beskæftiger i omegnen af 12.000 mennesker.
- Det er bekymrende, for vi ved ikke, hvad der sker i tiden fra vinter til marts og april, hvor sæsonen begynder igen, siger butiksejeren Dimitrios Tsatiris til DR Nyheder.
Han er langt fra alene. Overalt i kystbyen møder man forretningsdrivende, der kæmper for at holde sig flydende.
Kystbyen huser blandt andet Storbritanniens ældste cirkusbygning. Her har Hippodrome Circus igen slået dørene op for betalende gæster.
- Vi ville vise, at det er muligt og sikkert, og at vi kan komme tilbage, siger sprechstallmeister, Jack Jay.
Udfordringen er, at cirkusset kun må fylde en tredjedel af sine sæder, og derfor er hovedparten af indtægterne væk.
Britisk krise
- •
I løbet af den første halvdel af 2020 er det britiske bnp faldet med hele 22,1 procent - det tilsvarende tal for Italien er ifølge CNN 17,1, mens det i USA er 10,6.
- •
Samtidig befinder Storbritannien sig officielt i en recession, fordi man to kvartaler i træk har haft minusvækst. Det er første gang siden 2009, hvor finanskrisen rasede.
- •
Da briterne i juni begyndte at løsne coronarestriktionerne, gav det ifølge Office of National Statistics (ONS), som er det britiske svar på Danmarks Statistik, en vækst i bnp'et på 8,7 procent. Men trods væksten var bnp'et fortsat 17,2 procent under niveauet i februar.
- •
I sidste måned rapportede CNN, at 730.000 britiske jobs er forsvundet under coronakrisen.
Umuligt at undgå fyringer
Den relativt nye britiske finansminister, Rishi Sunak, har fået sig noget af en ilddåb på posten under den seneste tids dybe økonomiske krise. Som finansminister har han været med til at pumpe milliarder af pund ind i den britiske økonomi for at holde titusinder af virksomheder flydende.
En af dem er byens gamle hotel, Imperial Hotel. Her mærker ejeren Aileen Mobbs også, at livet ikke er, som det plejer.
Festsalene står tomme hen, midlertidigt omdannet til ekstra opholdsrum for gæsterne – med adskillige meter mellem bordene.
Selv om august har været en del bedre end forventet – godt hjulpet på vej af varmebølge og briter, der ikke kunne eller ville forlade landet – så er 10 ud af 50 ansatte blevet fyret.
- Det smertede os at måtte fyre folk, men vi kunne se, at det slet ikke var realistisk at beholde alle, siger Aileen Mobbs med et dybt suk.
Og flere fyringer kan være på vej.
Som led i den britiske hjemsendelsesaftale, det såkaldte furlough scheme, har hjemsendte medarbejdere haft mulighed for at få 80 procent af deres løn udbetalt af staten.
Det er en mulighed, som ti millioner briter har benyttet sig af. Men siden 1. september har arbejdsgiverne skullet betale ti procent af lønnen. Fra 1. oktober hedder det 20 procent, og 1. november forsvinder hjælpepakken helt.
- Vi arbejder på en plan for, hvordan vi beholder resten af de ansatte. Men de kommende måneder ser meget svære ud, og når regeringens hjælpepakker forsvinder, så ved vi ikke, om det kan lade sig gøre uden flere fyringer siger Aileen Mobbs.
Ramt lige i mellemgulvet
Krisen i Storbritannien bliver forværret af, at landet hovedsageligt lever af brancher, der er blevet særligt hårdt ramt af pandemien: Servicesektoren (inkluderet finanssektoren og den offentlige sektor) står for over 75 procent af Storbritanniens bnp.
Servicesektoren er vital i en by som Great Yarmouth. Her står virksomhederne til at miste op mod halvdelen af sine indtægter på turisme i år.
Det eneste, Aileen Mobbs og hendes kolleger kan håbe på, er, at det gamle mundheld om, at intet er så skidt, at det ikke er godt for noget, rent faktisk holder denne gang:
- Måske har briter, der normalt rejser til Italien, Spanien og Grækenland, fået øjnene op for os, og hvad vi kan tilbyde. Og måske kommer de tilbage næste år. Vi må bare vente og se.