Demonstrationerne fortsætter: 1.600 soldater sendt til Washington-området

Myndighederne har lagt en jernring om hovedstaden, hvor demonstrationer fortsætter trods udgangsforbud.

Sikkerhedsstyrker er massivt tilstede i den amerikanske hovedstad, mens protesterne fortsætter. (Foto: © WIN MCNAMEE, Scanpix)

Det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon, har flyttet 1.600 soldater til det amerikanske hovedstadsområde.

Det oplyser en talsmand i en udtalelse.

- Enheder i aktiv tjeneste er placeret på militærbaser i hovedstadsområdet, men befinder sig ikke inde i Washington D.C, lyder det fra Pentagon-talsmand Jonathan Rath Hoffman ifølge CNN.

De deltager ikke "med forsvarsmæssig støtte til civile myndighedsoperationer", men soldaterne er i "forhøjet beredskabsstatus", oplyser talsmanden.

Soldaterne er flyttet til hovedstadsområdet fra militærbaser i staterne North Carolina og New York efter flere dages uroligheder i blandt andet Washington DC.

  • Protesterne fortsætter i blandt andet Washington DC. (Foto: © SHAWN THEW, Scanpix)
  • Her er sikkerhedsstyrker sat massivt ind ved blandt andet Lincoln Memorial i hovedstaden. (Foto: © JAMES HARNETT, Scanpix)
  • Nationalgarden er synlig i gadebilledet, som DR's USA-korrespondent, Steffen Kretz, har dokumenteret her. (Foto: © Steffen Kretz)
  • Her er der også køretøjer i gaderne, som de fleste nok forbinder med krigsindsatsen i udlandet. (Foto: © Steffen Kretz)
  • I nat har demonstrationerne fortsat ved Lafayette Square, der blev ryddet i mandags, da præsident Trump ville besøge en nærliggende kirke, der var blevet udsat for hærværk. (Foto: © JONATHAN ERNST, Scanpix)
  • Der er tale om et massivt sikkerhedsopbud i området. (Foto: © Steffen Kretz)
1 / 6

Efter de voldsomme, landsdækkende protester varslede præsident Donald Trump mandag aften, at han ville slå hårdt ned.

- Jeg sender tusinder og atter tusinder svært bevæbnede soldater, militærfolk og politibetjente ud for at stoppe oprør, plyndringer, hærværk, overfald og hensynsløs ødelæggelse, lød det fra præsidenten.

Helikoptere over hovedstaden

Den seneste tids store uro har fået mange stater til at sende Nationalgarden på gaden for at assistere de pressede politistyrker.

Ifølge CNN har flere stater sagt nej til en anmodning om at sende medlemmer af den lokale nationalgarde til hovedstaden.

Den demokratiske guvernør i staten Delaware, John Carney, har sagt nej til at hjælpe, fordi der er brug for dem i hjemstaten - og fordi man er imod præsident Donald Trumps retorik.

- Retorikken fra Det Hvide Hus synes ærlig talt til at kunne føre til endnu mere uro, lyder det fra guvernørens stabschef, Jonathan Starkey, beretter CNN.

Ifølge New York Times er Nationalgarden aktiveret i 28 stater samt hovedstadsområdet, District of Columbia. I alt er flere end 20.400 tropper sat ind for at assistere politiet.

Militærhelikoptere fløj mandag så lavt over den amerikanske hovedstad, at deltagere i en fredelig demonstration måtte flygte fra faldende grene, skriver New York Times.

Nationalgarden vil nu undersøge hændelsen.

Flere har kritiseret militariseringen af hovedstaden, og retorikken fra blandt andet forsvarsministeren, Mark Esper, der har kaldt USA en "kampplads".

Det vækker hård kritik fra blandt andet general Martin Dempsey, der er tidligere formand for den vigtige militærkomite Joint Chiefs of Staff.

- USA er ikke en kampplads, lyder det fra generalen.

Der har også været stor kritik af hændelsen mandag, hvor fredelige demonstranter blev ryddet fra området Lafayette Square ved Det Hvide Hus, så præsident Trump kunne få taget billeder foran en kirke, der var blevet udsat for hærværk.

Udgangsforbud bliver overtrådt

En lang række byer har indført udgangsforbud for at komme voldsomme uroligheder til livs. Det gælder blandt andet i New York, der har indført det mest omfattende udgangsforbud i over 70 år.

Også i Washington DC har folk valgt at trodse forbuddet. Det fortæller DR's USA-korrespondent, Steffen Kretz, som de seneste timer har befundet sig ved Lafayette Square.

Her er der fortsat protester, selvom udgangsforbuddet i hovedstaden gik i gang for over seks timer siden.

Tidligere i morges kunne Steffen Kretz berette, at demonstrationerne var forløbet fredeligt, mens hundredvis af nationalgardister stod klar på den anden side af et opstillet hegn, i tilfælde af at protesterne udviklede sig.

Siden er demonstrationen blevet spredt med tåregas og peberspray, fortæller Steffen Kretz.

USA-korrespondenten har taget sine forholdsregler. (Foto: © Steffen Kretz)

Indtil da havde de få hundrede tilbageværende demonstranter fået lov til at blive stående i området, selv om udgangsforbuddet var trådt i kraft. Men så kom der nogle nye demonstranter til, som begyndte at ruske voldsomt i hegnet, der holder demonstranterne på afstand af Det Hvide Hus.

- Det gjorde de i en grad, hvor hegnet var ved at vælte, og det fik så nationalgardisterne til at rykke frem og skyde tåregas og peberspray mod forsamlingen, som så spredtes for alle vinde, fortæller Steffen Kretz.

Han peger på, at flere af de fremmødte udtrykker deres harme over rydningen af området tidligere på ugen.

- Demonstranter, jeg har talt med, siger, at de føler en forpligtelse til at komme herned, fordi de mener, at det, der skete, var en krænkelse af frihedsrettighederne, siger korrespondenten, der peger på, at demonstrationen både var lovlig og fredelig.

Det store beredskab er tydeligt at se i den amerikanske hovedstad.

- Politiet og nationalgarden har lagt en jernring omkring det centrale Washington DC, og det er meget usædvanligt. Jeg har faktisk ikke set det før, siger han.

  • Politi og nationalgarden var talstærkt til stede i Atlanta i nat dansk tid. (Foto: © ChristopherLaing, Scanpix)
  • De rykkede ind, da demonstranter trodsede udgangsforbuddet. (Foto: © ChristopherLaing, Scanpix)
1 / 2

Også i storbyen Atlanta i delstaten Georgia har demonstranter trodset udgangsforbuddet i nat. Her har politiet brugt tåregas for at sprede de fremmødte.

Her har anklageren til morgen oplyst, at man vil rejse sigtelse mod seks politibetjente, som har hevet to studerende ud af en bil under protester i byen, oplyser nyhedsbureauet AP.

I Los Angeles har der været "hundredevis" af anholdelser i løbet af aftenen, oplyser politiet. Ved en af demonstrationerne i storbyen var der dog forbrødring, da politiet gik ned på knæ sammen med demonstranterne for at ære George Floyds minde: