De sidste måneder har tusindvis af mennesker demonstreret i Frankrig. Demonstranterne kaldes De gule veste, fordi de har gule trafikveste på.
Demonstrationerne opstod først, fordi regeringen ville indføre en afgift på brændstof. Siden har de udviklet sig til en mere generel kritik af regeringen, og flere demonstrationer er endt i vold og hærværk.
Franskmændene hyldede først demonstranterne for at være et folkeoprør mod skatter, og et flertal støttede dem. Men nu er franskmændene ved at være trætte af De gule veste, og 56 procent er nu imod dem.
Institutleder: De fleste kan ikke være med længere
Jørn Boisen er institutleder på Institut for Engelsk, Germansk og Romansk på KU. Han siger, at demonstranternes mere voldelige, racistiske og anti-semitiske elementer nu står tilbage.
- De har hele tiden været en lille del af bevægelsen, men fortabte sig lidt i mængden. Efterhånden som bevægelsen er reduceret, er det de mest rabiate elementer, der er tilbage. Den fylder mere nu, og så kan de fleste franskmænd ikke være med længere, siger han.
Bevægelsen er fra starten blevet kritiseret for at have forskellige dagsordener og har været kendetegnet ved at være uorganiseret uden en leder.
Demonstrationerne har kostet mange penge
Jørn Boisen siger, at franskmændene også er trætte af, at der ikke bliver taget ansvar for vold under demonstrationerne, og at der ikke er nogen løsninger fra De gule veste.
- De viser ingen lyst til at diskutere med andre end sig selv. De vil ikke tale med politiske partier, magthavere eller fagforeninger, så det er efterhånden en bevægelse, der ikke fører nogle steder hen, siger han.
Flere forretninger har mistet mellem 20-40 procent af deres indtjening på grund af demonstrationerne. Forsikringsfirmaer har udbetalt op mod 89 millioner euro for skader og tyveri i forbindelse med demonstrationerne.