Næsten ti års hårde økonomiske sanktioner er fortid for Iran, da landet nu lever op til forpligtigelserne i atomaftalen, som de fem stormagter i FN’s sikkerhedsråd plus Tyskland indgik med Iran i juli 2015.
Det betyder samtidig, at danske virksomheder kan sparke døren ind til det attraktive iranske marked, der med 80 millioner indbyggere har et stort eksportpotentiale.
Hos Dansk Industri er man da også glade for, at sanktionerne mod Iran er blevet ophævet.
- Det er rigtig positivt, da Iran altid har været et utroligt spændende marked med gode muligheder for dansk erhvervsliv, siger underdirektør i DI, Peter Thagesen, til DR Nyheder.
Især inden for fødevareindutrien og den grønne teknologi er der store muligheder for danske virksomheder, mener Peter Thagesen.
- Danske mejeriprodukter er i høj kurs blandt iranske forbrugere, så der kan vi forvente en øget eksport, siger han og fortsætter:
- Inden for grøn teknologi har Danmark vist i mange år, at vi er i stand til at levere løsninger, som gør det muligt at udnytte energien langt mere effektivt. Det er noget, Iran efterspørger, fordi de udnytter deres egen energi utrolig dårligt.
Fordobling på fem år
Den danske eksport til Iran ligger på omkring én milliard kroner i dag. Men det tal kan mangedobles i fremtiden, mener man i Dansk Industri.
- Hvis vi kan få vendt udviklingen og øge den danske eksport, så den bliver fordoblet inden for de næste fem år, er det utrolig flot og positivt, siger Peter Thagesen, der sammenligner det iranske marked med det tyrkiske.
- Danmark eksporterer for cirka otte milliarder kroner til Tyrkiet, som er sammenlignelig med Iran i indbyggertal. Det fortæller lidt om hvor stort et potentiale, der vil være på sigt, siger Peter Thagesen.
Verdens vanskeligste marked
Selvom døren nu står på klem for danske virksomheder, der vil ind på det iranske marked, så er der stadig mange forhindringer, man som dansk virksomhed skal være opmærksom på, mener Peter Thagesen.
- Iran har de sidste 15 år været det vanskeligste marked at lave forretninger i overhovedet. Det er et marked, som i høj grad er præget af korruption, og hvor det politiske, økonomiske og religiøse er blandet sammen på en anden måde, end vi vant til på de vestlige markeder.
Udenrigsminister Kristian Jensen (V) stod i starten af januar i spidsen for en dansk erhvervsdelegation, som bestod af cirka 60 danske virksomheder. Og det var ikke bare held, at det danske erhvervsfremstød i Iran fandt sted få uger før sanktionerne blev ophævet, fortæller Peter Thagesen.
- Jeg vil kaldet det rettidig omhu, for vi har hele tiden arbejdet hen imod, at eksportfremstødet skulle være i starten af januar, da vi regnede med, at sanktionerne ville blive ophævet. Der blev sparket en masse døre ind, som forhåbentlig vil give danske virksomheder masser eksport.
Sanktioner rettet mod Irans missilprogram og handel med tunge våben bliver ikke ophævet.