Dansk Flygtningehjælp i tyrkisk grænseby: Flygtningene gør hvad de kan for at overleve

De mange flygtninge i grænseområderne i Tyrkiet er ikke efterladt med mange muligheder for at klare sig gennem længere tid, advarer landechef.

Tusinder af syriske flygtninge nær byen Kisil venter i øjeblikket på, om den tyrkiske regering vil åbne grænsen til Syrien og lade dem komme igennem til flygtningelejrene. (Foto: © Bulent Kilic, Scanpix)

Situationen omkring grænsen mellem Tyrkiet og Syrien er spændt, og i byen Kilis venter 10.000 flygtninge på at krydse grænsen og komme i sikkerhed i lejre i Tyrkiet, fortæller Dansk Flygtningehjælps landechef i Tyrkiet, Martine Villeneuve.

I øjeblikket opholder hun sig i Antakya i Hatay-provinsen i Tyrkiet, lidt over 100 kilometer fra Kilis. De seneste dages massive strøm af flygtninge fra Aleppo og Azaz har gjort, at op mod 35.000 flygtninge nu opholder sig på grænsen mellem Syrien og Tyrkiet.

Og det er endnu uvist, om den tyrkiske regering vil lade flere komme ind i landet. Ifølge Martine Villeneuve er de mange flygtninge i grænsebyen Kilis i forvejen presset, fordi mange ikke har mulighed for at arbejde og derfor kæmper desperat for at finde måder at overleve på.

- Lige nu observerer vi en masse spænding blandt indbyggere og flygtningene i Kilis, hvor halvdelen af dem, der er her, er syrere, fortæller hun.

- De gør, hvad de kan for at overleve, så vi ser børn gå på gaden og samle skrald for at sælge det, og familier, som gifter deres mindreårige døtre væk for få en familie og sikker fremtid. Vores bekymring er, at hvis vi får flere nye og øger antallet, bliver problemet, at det vil presse det økonomiske system, og det vil forværre en uholdbar situation i Tyrkiet, siger hun.

Ifølge Martine Villeneuve arbejder nødhjælpsorganisationen med forskellige scenarier i tilfældet af, at den tyrkiske regering beslutter sig for at åbne grænsen til det krigshærgede naboland.

- Lige nu hører vi mange forskellige tal, alt imellem 20.000 og op til 300.000 personer, der er på vej fra blandt andet Azaz, men mest sandsynligt er det, at vi får 10-15.000 flygtninge, som kommer i lejre og ud i selve byen, siger hun.

Hun understreger, at de tyrkiske flygtningelejre hører til blandt de bedste i verden, og hvis den tyrkiske regering åbner grænsen, vil det foregå i et tempo, så myndighederne sikrer, at flygtningene bliver registreret og får den nødvendige hjælp, for eksempel ved at få udleveret madrasser og tæpper, køkkenudstyr, tilbehør til børn og et mindre beløb til mad.