Det er helt uden fortilfælde, at den polske regering med en ny kontroversiel lov er på vej til at indføre sanktioner mod landets dommere og dermed stramme grebet om domstolene.
Det siger professor i International Politik og leder af Center for Europæisk Politik ved Københavns Universitet Marlene Wind efter at det polske parlament fredag gav grønt lys til at straffe dommere, der dømmer imod regeringens reformønsker.
- Det, at man indfører en lov, hvor man gør det ulovligt og nærmest strafbart for de nationale dommere at spørge EU-domstolen, hvis man er i tvivl om, hvordan man skal afgøre en EU-retlig sag på nationalt niveau, det er så eklatant et brud på EU’s traktater og principper, at jeg aldrig er stødt på et EU-land, hvor det er sket før, siger hun.
Både EU-Kommissionen, FN og Polens højesteret har advaret det regerende nationalkonservative parti Lov og Retfærdighed (PiS) mod at gennemføre lovgivningen, som regeringen kalder for nødvendig for at undgå et "juridisk kaos."
Kan koste stemmeretten i EU
Marlene Wind kalder udviklingen for en eskalering af det sagskompleks omkring brud på retsstatsprincippet, som EU i flere år har kørt mod Polens højreorienterede regering.
Efter at have vedtaget en lang række love, der strider imod EU's grundlæggende principper - lige fra skovfældning til armslængdeprincippet mellem regeringen og domstolene - besluttede kommissionen i 2017 at rulle sit tungeste våben ud - en artikel 7-proces.
Det betyder, at EU-landene i sidste ende kan beslutte sig for at tage stemmeretten fra polakkerne i ministerrådet, hvis Polen ikke accepterer at leve op til EU's basale principper.
Polens regerende parti Lov og Retfærdighed (Pis) lader dog ikke til at ryste på hånden - og det er også tvivlsomt, om den hårdeste sanktion er realistisk, vurderer Marlene Wind.
- Det er en løsning, som er meget svær at komme i hus med, fordi Ungarn, som har de samme problemer, har sagt, at de vil nedlægge veto mod sådanne skridt. Så det, man gør i stedet, er at føre almindelige sager ved EU-domstolen mod Polen.
- Og så kører man en dialog, hvor vi også har set EU’s retskommissær sende et brev til Polen, hvor de bliver advaret kraftigt mod at gennemføre den her lov, siger Marlene Wind.
Underminerer EU-reglerne
Polens justitsminister, Zbigniew Ziobro, sagde torsdag, at lovforslaget "beskytter og genopretter en normal situation for Polens juridiske system".
- Loven beskytter demokratiets love mod den "juraficering", som nogen prøver at få ind gennem bagdøren, hvilket kan skabe kaos, anarki og ulovligheder, sagde han.
Med loven kan dommere ved de almindelige polske domstole blive underkastet disciplinærsager og sanktioner på baggrund af deres retsafgørelser - herunder under deres ret til i medfør af EU-lovgivningen at anmode om fortolkninger - eller præjudicielle afgørelser - fra EU-domstolen.
Ifølge Marlene Wind har den polske regerings linje meget vidtrækkende konsekvenser:
- Problemet ved at fortsætte ad den sti, polakkerne er på vej nedad, er, at hvis man lige pludselig kan stille spørgsmålstegn ved, om et land overholder EU-retten, så er det jo faktisk svært for virksomheder og borgere at operere i det land.
- Man skal være 100 procent sikker på, at alle lande følger de samme regler og lever op til de EU-retlige forpligtelser, de har, og det er det, vi nu hører, at polakkerne sætter helt grundlæggende spørgsmålstegn ved.