Danmark nævner ambition om asylbehandling uden for EU i aftale med Rwanda

Udenrigsministeriet har offentliggjort den omdiskuterede aftale, som understøtter regeringens ønske om asyl-modtagecentre.

Mattias Tesfaye (S) var tirsdag indkaldt til et åbent samråd i Udlændinge- og Integrationsudvalget. Her nævnte han, at Danmark har dialog med fem-ti lande om modtagecentre - men ikke hvilke. (Foto: © Emil Helms, Scanpix)

- Det er den danske regerings vision, at behandlingen af asylansøgere bør finde sted uden for EU med det formål at bryde den negative incitamentstruktur i det nuværende asylsystem.

Sådan lyder en passage i den gensidige forståelsesaftale, som udlændingeminister Mattias Tesfaye (S) og udviklingsminister Flemming Møller Mortensen (S) for nylig indgik med Rwandas regering.

Udenrigsministeret har i dag offentliggjort aftalen, som har været omgærdet af mystik efter de to ministres rejse til det østafrikanske land.

Efterfølgende ville udlændingeministeren ikke uddybe indholdet af aftalen - og om den rummede en delaftale om et såkaldt modtagecenter i Rwanda.

(ARKIV) Det nuværende asylsystem bør laves om, fordi det tilskynder til farefulde rejser ad migrantruter og danner grundlag for en profitabel forretning for menneskesmuglere, mener regeringen. (Foto: © BORJA SUAREZ, Scanpix)

I aftalen bliver det dog tydeligt beskrevet, at Danmark har intentioner om at oprette et sådant modtagecenter, selvom det ikke står nævnt, at Rwanda har sagt ja til det.

DR's Afrika-korrespondent, Søren Bendixen, forklarer:

- Det er helt klart Danmarks ambition. Det står i indledningen til aftalen, at man er utilfreds med det nuværende asylsystem, og at man arbejder hen mod at få asylbehandlingen lagt i lande uden for EU, siger han.

I aftalen står det således sort på hvidt, at man fra dansk side mener, det er tid til at gøre op med asylsystemet.

- Det nuværende asylsystem er uretfærdigt og uetisk, fordi det tilskynder børn, kvinder og mænd til at drage på farlige rejser ad migrantruter, mens menneskesmuglere tjener formuer.

Og længere ned i teksten bliver der ikke lagt skjul på, at den danske regering vil lægge sig i selen for at få trumfet ændringer igennem.

- Danmark er dedikeret til at finde nye bæredygtige løsninger på de nuværende migrant- og flygtningeudfordringer, som har betydning både for afsender-, transit- og modtagerlande.

Danske bidrag til Rwandas asylprogram

Der er dog i første omgang tale om en rammeaftale, en samarbejdstale, som ikke er juridisk bindende.

Søren Bendixen forklarer:

- Det er et rammepapir, der ikke går ned i enkelte detaljer, men beskriver mere bredt, hvad man gerne vil samarbejde om.

Og her er der nævnt en lang række områder, som regeringerne i København og hovedstaden i Rwanda, Kigali, er blevet enige om.

Rwanda er et mindre land i Østafrika, som især kendes for folkedrabet i 1994, hvor 800.000 mennesker blev slået ihjel på få måneder i etniske massakrer. I april markerede præsident Paul Kagame og hans hustru tragedien ved en mindehøjtidelighed. (Foto: © JEAN BIZIMANA, Scanpix)

Blandt andet at Danmark vil finde penge fra sine asyl- og migrationsområde til at finansiere eventuelle samarbejdsområder.

- Der er en masse felter, man kan samarbejde om. Det handler blandt andet om efterforskning af immigrationssager, hjemsendelse og repatrieringer, administration af asylsager, bekæmpelse af menneskesmugling, terrorisme og forsøg på at stoppe falske dokumenter.

- Det handler også om at støtte eksisterende programmer for asylansøgere i Rwanda. Og så står der også tydeligt, at dem, der skal betale for den her del af aftalen, det er Danmark, siger Søren Bendixen.

Derudover er det nævnt, at Danmark kan bidrage med teknisk assistance til Rwanda - blandt andet udstyr, håndtering af id-kontrol og registrering af biometrisk karakter - eksempelvis fingeraftryk.

Tesfaye på samråd: Dialog med fem-ti lande

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) var tirsdag kaldt i samråd om de modtagecentre i lande uden for EU, som regeringen ønsker at oprette.

Her fortalte han ifølge Ritzau, at der er omkring fem til ti lande, som regeringen har en dialog med om de planer. Han ville dog ikke nævne, hvilke der er tale om.

Rwanda, der her modtager coronavacciner gennem Covax-programmet, har indgået en større rammeaftale med Danmark om blandt andet asylbehandling. (Foto: © RWANDA BROADCASTING AGENCY, Scanpix)

Tesfaye uddybede dog med, at et land, der eventuelt skal rumme et dansk modtagecenter, skal overholde menneskerettighederne men ikke nødvendigvis behøver være demokratisk, 'som vi forestiller os det.'

Aftalen mellem Rwanda og den danske regering kom i første omgang til offentlighedens kendskab ved, at Rwandas udenrigsministerium skrev et opslag på Twitter om besøget fra de danske ministre.

DR Nyheder arbejder på at få et interview med udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S).