Ministre lander efter besøg i Rwanda og fremsætter lovforslag om asylcenter i udlandet

Regeringen vil ikke vise konkret aftale med Rwanda og afviser, at lovforslaget har sammenhæng med de to ministres rejse.

Udviklingsminister Flemming Møller Mortensen (S) og udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) fik her til middag endnu engang dansk jord under fødderne. Hvorvidt asylansøgere i fremtiden skal modtages på dansk jord, er dog stadig uklart.

To ministres rejse og besøg i det fattige afrikanske land Rwanda er foreløbigt ikke endt i en aftale, som offentligheden må se. Det fortæller udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) og udviklingsminister Flemming Møller Mortensen (S), efter de er landet i Københavns Lufthavn her til middag.

- Det er rigtigt, det er et ønske fra regeringen at få etableret et nyt asylsystem, hvor man skal have flyttet asylbehandlingen ud af Danmark. Det er vi i dialog med en række regeringer om. De diskussioner vil vi gerne have i fortrolighed, siger Mattias Tesfaye.

Må vi se den konkrete aftale, og hvad den indeholder?

- Aftalen er en ramme om fremtidigt samarbejde, der taler om miljø- og klimaerfaringer, siger Mattias Tesfaye.

- Vi har fra dansk side et ønske om at håndtere migration på en bedre og mere retfærdig måde. Det har vi aftalt at forfølge.

Alt imens de to ministre igen har foden på dansk jord, har embedsværket i Mattias Tesfayes ministerium fremsat et lovforslag i Folketinget netop i dag. L226 er den mundrette titel, og forslaget skal skabe "mulighed for overførsel af asylansøgere til asylsagsbehandling og eventuel efterfølgende beskyttelse i tredjelande".

Ministerium afviser sammehæng

Udlændinge- og Integrationsministeriet oplyser imidlertid til DR, at lovforslaget har været længe undervejs, og at der ikke er en sammenhæng med rejsen til Rwanda.

Mattias Tesfaye, har I talt med regeringen i Rwanda om et modtagecenter?

- Det bliver lidt et politikersvar fra min side, fordi vi vil gerne have, at diskussionerne foregår i fortrolighed. Hvis der kommer mere kød på, så skal vi nok orientere både Folketinget og offentligheden. Men jeg tror, folk har forståelse for, at de diskussioner og forhandlinger kan vi ikke have på en fjernsynsskærm.

Er det ikke et modtagecenter, I har talt om?

- Nej, det kan jeg ikke bekræfte.

Der blev etableret et modtagecenter i Rwanda i 2019, hvor vi har bidraget med penge fra dansk side. Vil vi bidrage yderligere til det modtagecenter?

- Det kan jeg ikke afvise. Vi var ude og besøge det i går. Det er nogle migranter, som har opholdt sig i nogle frygtelige detentionslejre i Libyen og som er flyttet til Rwanda.

Mystisk besøg afsløret af lokale myndigheder

Besøget i Rwanda har været omgærdet af nogen mystik.

Tirsdag formiddag dukkede billeder af de to danske ministre op på Rwandas udenrigsministeriums twitterprofil.

  • Ifølge Udenrigsministeriet er de to aftaler ikke forpligtende, men udgør "en fælles ramme for det fremtidige samarbejde." Foto: Rwanda Ministry of Foreign Affairs & International Cooperation
  • De to regeringer vil bruge det næste stykke tid på at drøfte konkrete områder, hvor samarbejdet kan styrkes, skriver ministeriet til DR. Foto: Rwanda Ministry of Foreign Affairs & International Cooperation
1 / 2

Officielt er de to ministre rejst til Rwanda og har i den forbindelse underskrevet to aftaler, hvor parterne lægger op til et tættere asyl- og migrationssamarbejde. Det har Udenrigsministeriet og Udlændinge- og Integrationsministeriet bekræftet.

Derfor vides det fortsat ikke, præcis hvad aftalerne indeholder.

Den danske regering har længe haft et ønske om at etablere et modtagecenter for asylansøgere i et tredjeland.

Tilbage i 2019 oprettede Rwanda et modtagecenter for asylansøgere, der var strandet i Libyen. Dengang fik landets præsident, Poul Kagame, international ros for aftalen, der ville sende op til 30.000 strandede asylansøgere til Rwanda.

To år senere har centeret i Rwanda dog kun modtaget omkring 500 asylansøgere, viser tal fra FN.

Direkte adspurgt vil udviklingsminister Flemming Møller Mortensen ikke svare konkret på indholdet af aftalen.

Hvad er I konkret blevet enige om?

- Vi har nu lavet en konkret aftale om, at vi skal arbejde videre med det, der er ønskerne fra Rwandas side og fra dansk side. Det er den ramme, vi har sat op. Det bliver et arbejde, der kommer til at foregå fra nu af, siger Flemming Møller Mortensen.

Hvad står der konkret i aftalen?

- Når man rejser ud og besøger et fremmed land, så laver man et "memorandum of understanding". Det er det, vi har gjort. Det er helt almindeligt. Vi har sat nogle tanker op og sat en signatur på det. Så det her er ikke særlig konkret, siger Flemming Møller Mortensen.

Kan I forstå, hvis det virker lidt hemmelighedsagtigt?

- Der er slet ikke noget hemmeligt i det her. Vi står og fortæller åbent om det her.

Det lokale medie Kigali Today har udgivet en video af mødet mellem repræsentanterne fra Rwanda og Danmark. Her kan du se et kort klip fra udviklingsminister Flemming Møller Mortensens tale: