Har Catalonien egentlig erklæret sin uafhængighed, eller er regionen fortsat en del af Spanien?
Og vil den spanske regering begynde at forhandle med regeringen i Catalonien, eller vil den fastholde den uforsonlige linje over for den omstridte region?
Det er nogle af de spørgsmål, som alle i Spanien prøver at få svar på, efter at selvstyrepræsident Carles Puigdemont sent i aftes underskrev en uafhængighedserklæring – for derefter at suspendere den.
Det gjorde han blot få timer efter, at han i en tale havde slået fast, at catalonierne skal have deres egen stat, men at det skal ske gennem dialog med den spanske regering. Noget, som den spanske regering fortsat nægter.
- Det hele er en smule absurd. Man har aldrig oplevet noget lignende, fortæller DR’s korrespondent Kim Bildsøe Lassen, som lige nu befinder sig i den spanske hovedstad, Madrid, hvor landets regering holder til.
Forfatningsmæssig kluddermor
Den spanske premierminister, Mariano Rajoy, sagde her til eftermiddag efter et krisemøde, at han nu vil have den catalanske regering til at svare helt konkret på, om regionen har erklæret sin uafhængighed eller ej.
- Man er tættere på et totalt sammenbrud end før, og derfor trækker både den spanske og den catalanske regering tiden for at undersøge alle muligheder. Men begge parter er godt klar over, at de hver især har kørt sig selv op i så fastlåste positioner, at der skal gøres noget, siger Kim Bildsøe Lassen.
Den samme forundrede hovedrysten finder man også i den catalanske hovedstad, Barcelona, hvor DR’s internationale korrespondent, Stéphanie Surrugue, befinder sig.
- Udefra kan man godt muntre sig lidt over den kaotiske situation, men for catalonierne er det både utrygt og forvirrende. Hele situationen er en forfatningsmæssig kluddermor, for kan man overhovedet underskrive en uafhængighedserklæring for dernæst at suspendere den? Det er der ingen, som ved, siger Stéphanie Surrugue.
Hun sammenligner den højspændte strid med den gamle westernduel, hvor taberen er den, som blinker først.
- Carles Puigdemont blinkede en anelse i går, da han åbnede for forhandlinger om uafhængighed med den spanske regering, i stedet for bare at erklære selvstændighed i denne uge, som han jo havde sagt, at han ville. Mariano Rajoy blinker derimod lidt forvirret med øjnene i dag, fordi han ikke er sikker på, hvad der rent faktisk skete i går, siger hun.
Skade sin egen sag
Krisen har stået på siden den 1. oktober, hvor catalonierne skulle tage stilling til deres forhold til Spanien.
43 procent af de stemmeberettigede deltog i uafhængighedsafstemningen, som på forhånd var blevet erklæret ulovlig af den spanske forfatningsdomstol. Og af dem stemte ni ud af ti for uafhængighed.
Men den spanske regering har blankt afvist at anerkende valgresultatet, og den har samtidig nægtet at forhandle med selvstyreregeringen.
Det er stadigvæk uvist, hvad der nu kommer til at ske. Men den spanske regering har dog mulighed for helt at suspendere selvstyret i Catalonien gennem den såkaldte artikel 155 i landets forfatning.
Artiklen er beregnet til regioner, der opfører sig illoyalt. Men den er aldrig blevet aktiveret før, fortæller Carsten Jacob Humlebæk, som er lektor i spanske forhold ved Copenhagen Business School. Og der er en grund til, at den spanske regering tøver, forklarer han:
- Regeringen risikerer at skade sin egen sag, hvis den benytter sig af så hårdt et middel og sætter parlamentet ud af kraft. Det kan give separatisterne medvind og bekræfte billedet af, at den spanske stat undertrykker Catalonien på en halvmilitaristisk måde, siger han.
Deadline nærmer sig
Derudover kan den spanske regering fremtvinge et nyvalg i Catalonien, hvis den aktiverer artikel 155. Og det er langt fra sikkert, at det vil løsne op for situationen, siger Carsten Jacob Humlebæk.
- Den spanske regering har intet behov for at overtage myndighedsfunktionen i Catalonien. For dem handler det udelukkende om at få bremset den nuværende illoyale regering. Men premierministeren har ingen garanti for, at situationen i regionen vil blive væsentligt forandret, hvis der kommer et valg, siger han.
Ifølge Kim Bildsøe Lassen vil den spanske regering først aktivere artikel 155, når alle andre muligheder er udtømt.
- Det ville være et voldsomt skridt, som ville skabe utrolig meget vrede og fjendtlighed i Catalonien, siger han.
Carles Puigdemont sagde i sin tale, at han vil bruge de næste par uger på at forhandle Cataloniens uafhængighed på plads.
Men et af de selvstændighedspartier, som støtter Carles Puigdemonts regering, har meddelt, at løsningen skal være klar om en måned. Ellers trækker den sin støtte til selvstyreregeringen, og så kan der blive udskrevet nyvalg i regionen.
- Deadlinen nærmer sig, og man skal huske på, at striden vil forandre både Spanien og Catalonien. Det er en virkelig, virkelig alvorlig situation, understreger Kim Bilsøe Lassen.