Catalonierne skal have deres egen, selvstændige stat, men det skal ske gennem dialog med den spanske regering.
Det var budskabet fra Cataloniens selvstyrepræsident, Carles Puigdemont, da han holdt sin tale i det catalanske parlament her til aften.
Flere havde ellers spekuleret i, om han ville udråbe Cataloniens uafhængighed, som han bebudede i sidste uge i kølvandet på løsrivelsesafstemningen den 1. oktober.
Og derfor kan dagens melding ses som et politisk tilbagetog fra Carles Puigdemonts side, siger DR's internationale korrespondent, Stéphanie Surrugue, som står foran det catalanske parlament i Barcelona.
- Præsidenten havde sat al sin politiske kapital ind på selvstændighedskravet. Nu erklærer han i stedet en ”symbolsk selvstændighed” og siger, at de skal vente et par uger, før der sker noget. Det er et tilbagetog fra den meget uforsonlige tone, han tidligere har ført, siger hun.
Stigende pres på Puigdemont
Den nye kurs er dog ikke overraskende, understreger Stéphanie Surrugue.
Den catalanske præsident har nemlig været under et voksende pres i den seneste uge.
Ikke kun fra den spanske regering, som holder til i hovedstaden Madrid, men også fra blandt andre Barcelonas borgmester, EU, erhvervslivet i regionen og de mere moderate separatister i parlamentet.
- Alle har opfordret Carles Puigdemont til at finde en fredelig løsning, og i talen slog han selv på, at han havde prøvet at lytte til alle cataloniere. Både dem, der ønsker at forlade Spanien, og dem, som vil blive, siger Stéphanie Surrugue.
Den omstridt løsrivelsesafstemning fandt sted den 1. oktober, og den var på forhånd blevet erklæret ulovlig af den spanske forfatningsdomstol. 43 procent af de stemmeberettigede cataloniere deltog, og af dem stemte ni ud af ti ja til løsrivelse fra resten af Spanien.
Stor skade
Landets konservative regering har blankt afvist at anerkende afstemningsresultatet, og den har ligeledes nægtet at forhandle med den regionale regering.
Selvom Carles Puigdemonts tale vil blive tolket som en udstrakt hånd til den spanske regering, er der ingen grund til at tro, at premierminister Mariano Rajoy vil tage imod den, siger Stéphanie Surrugue.
- Den spanske regeringen har hele tiden slået på, at ordet 'selvstændighed' skulle helt af banen, hvis der skulle være nogen form for dialog. Men det ord blev brugt i talen, og derfor er dagens udmelding ikke noget punktum, men derimod et pausekomma i konflikten, siger hun.
Det er derfor uvist, hvad der nu kommer til at ske i striden.
Men ifølge DR's internationale korrespondent er der enighed i både Barcelona og Madrid om, at man skal forsøge at undgå den tumult og de optøjer, som man så efter afstemningen
Her fjernede spansk politi med magt lokale fra afstemningsstederne, og flere kom til skade.
- Det kan godt være, at den spanske regering har forfatningen på sin side. Men den vil ikke have spanierne på sin side, hvis den fortsætter denne kurs. Den har allerede gjort stor skade, siger DR's internationale korrespondent.