Ekspert: Det tyder på, at Israel begår systematiske krigsforbrydelser i Gaza

Næsten 70 procent af de verificerede dræbte i Gaza er kvinder og børn, viser ny FN-rapport.

Hvis Israel begår krigsforbrydelser i Gaza, er det ulovligt for Danmark og andre lande at støtte Israel militært eller efterretningsmæssigt, fortæller Ulrik Graff, der er chefkonsulent ved Forsvarsakademiet. (Foto: © HAITHAM IMAD, Ritzau Scanpix)

Langt de fleste dræbte i krigen mellem Israel og Hamas i Gaza er kvinder og børn. Det viser en ny rapport, som FN har udarbejdet.

Rapporten er lavet på baggrund af dræbte, som FN selv har kunnet bekræfte omkommet via tre forskellige kilder. Næsten 70 procent af ofrene er kvinder og børn.

Den aldersgruppe, der er mest repræsenteret blandt de dræbte, er 5-9-årige.

- Det tyder meget kraftigt på, at dem, der primært bliver slået ihjel, når Israel gennemfører angreb, er uskyldige civile, siger Ulrik Graff, som er chefkonsulent ved Center for Operativ Folkeret ved Forsvarsakademiet.

Han har tidligere været udsendt med danske styrker ved fronten i Afghanistan for at vurdere, om et angreb overholdt Genève-konventionens regler for krigsførelse.

- For mig tegner der sig samlet set et billede af, at der bliver begået systematiske krigsforbrydelser, siger han.

Ulrik Graffs vurdering bygger både på den nye FN-rapport og flere andre rapporter og oplysninger fra Gaza, fortæller han her:

Svær kamp undskylder ikke krigsforbrydelser

Israels FN-mission i Genève afviser kategorisk den nye rapport, skriver Reuters.

- Igen formår OHCHR ikke at afspejle realiteterne på stedet nøjagtigt og ser bort fra Hamas' og andre terrororganisationers omfattende rolle i bevidst at forårsage civil skade i Gaza, lyder det med henvisning til FN's kontor for menneskerettigheder.

Derudover siger det israelske militær, at de forsøger at undgå at skade civile i Gaza.

Det yngste offer, hvis død er blevet bekræftet af FN, var en én dag gammel dreng, og det ældste var en 97-årig kvinde. (Foto: © Hatem Khaled, Ritzau Scanpix)

Det israelske militær siger jo, at de laver en afvejning, og at der er militære mål, der retfærdiggør de tab, der er i Gaza?

- Ja, der er utvivlsomt militære mål. Og det er utvivlsomt svært at bekæmpe en modstander, som blander sig med civilbefolkningen og gemmer sig blandt dem, siger Ulrik Graff.

- Men sådan er det at kæmpe asymmetrisk kamp mod en terrorbevægelse eller en oprørsbevægelse. Det, at en kamp er svær at føre, er ikke noget, der undskylder, at man begår krigsforbrydelser.

Civile er ikke lovlige mål, selvom Hamas gemmer sig iblandt

Af de bekræftede dræbte blev omkring 80 procent dræbt i beboelsesejendomme eller lignende boliger, viser FN's opgørelse.

Er det en krigsforbrydelse, hvis der er militære mål i de her boligblokke, man bomber?

- Det er en krigsforbrydelse, hvis man ikke laver den nødvendige proportionalitetsvurdering, siger Ulrik Graff.

De tre aldersgrupper, der er mest repræsenteret i de verificerede dødsfald, er henholdsvis 5-9-årige, 10-14-årige og 0-4-årige. (Foto: © OMAR AL-QATTAA, Ritzau Scanpix)

Hvis nogle Hamas-krigere for eksempel gemmer sig blandt civile i en boligblok eller et hjem, så er krigerne lovlige militære mål, forklarer Ulrik Graff.

Men hvis man ikke kan angribe dem uden at foretage for meget skade på uskyldige civile, så er det ulovligt at gennemføre det angreb.

- Så må man finde en anden måde at angribe de lovlige militære mål, der er, siger Ulrik Graff.

Omkring 10 procent af befolkningen i Gaza er blevet slået ihjel eller såret i krigen, fortæller Ulrik Graff:

FN: Hamas har også begået alvorlige forbrydelser

Israels militær begyndte sin offensiv i Gaza efter Hamas' terrorangreb i Israel den 7. oktober sidste år, hvor omkring 1.200 israelere blev dræbt, og 251 blev taget med tilbage til Gaza som gidsler.

FN skriver i sin rapport, at Hamas og andre palæstinensiske militante grupper også har begået alvorlige overtrædelser af international lov i bred skala, herunder "angreb rettet mod israelske og udenlandske civile, drab og mishandling af civile, seksuel vold, ødelæggelse af civile genstande og gidseltagning".

- Disse handlinger kan udgøre krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden, står der i rapporten.

De dræbte, som FN har verificeret, stemmer nogenlunde overens med demografien i Gaza, hvor omkring halvdelen af befolkningen er børn og unge. (Foto: © EYAD BABA, Ritzau Scanpix)

Ulovligt at støtte lande, der begår krigsforbrydelser

Hvis Israel begår krigsforbrydelser i Gaza, som rapporten indikerer, så er det ulovligt for Danmark og andre lande at støtte Israel militært eller efterretningsmæssigt, fortæller Ulrik Graff.

Hvorfor sker der så ikke noget?

- Jeg synes, der er en bevægelse til, at stater begynder at reagere. Men det er svært, fordi juraen ikke står alene her, siger han.

Ifølge Ulrik Graff eksisterer den internationale jura i en "geopolitisk og sikkerhedsmæssig realitet" samt nogle "alliancemæssige og historiske realiteter".

- Vi har set, at Israel allerede er ude og sige, at rapporten er ikke det papir værd, den er trykt på. Og det bliver i virkeligheden et politisk spil, om den her rapport er den, der ændrer den nuværende situation, siger han.

"Vores overvågning indikerer, at dette hidtil usete niveau af drab og skader på civile er en direkte konsekvens af manglende overholdelse af grundlæggende principper i international humanitær ret", siger FN's højkommissær for menneskerettigheder, Volker Türk. (Foto: © HAITHAM IMAD, Ritzau Scanpix)

Betyder det så overhovedet noget, at FN kommer med de her rapporter?

- Jeg synes, det betyder meget, fordi det er så svært at få verificerede oplysninger ud af Gaza. Der er så meget kamp om sandheden. Der er så lidt adgang for neutrale medier og observatører i forhold til, hvad der foregår, siger Ulrik Graff.

- Så for mig betyder det meget i forhold til at få nogle verificerede oplysninger, som understøtter det billede, vi kan se i de palæstinensiske oplysninger, der kommer ud.