Meget symbolsk blev aftalen om fred i Colombia skrevet under med patroner. Eller rettere en kuglepen specielt designet til lejligheden – udformet som en patron.
Det er nye tider i Colombia: Kuglepenne afløser nu patroner. Fred afløser vold. Og forsoning afløser had. Det er i hvert fald håbet i Colombia. De fleste colombianere har aldrig oplevet deres land uden krig – fem årtier har konflikten med den største af landets væbnede grupper, Farc, varet.
Farc-leder undskyldte
Ceremonien i den historiske by Cartagena i nat dansk tid var højtidelig og simpel.
Foran særligt inviterede gæster som FN’s generalsekretær, Ban Ki-moon, og en række statsledere fra regionen underskrev Farcs øverste leder, Timochenko, den fredsaftale, han selv har forhandlet på plads med den colombianske regering. Derefter underskrev Colombias præsident, Juan Manuel Santos, selvsamme dokument.
I de efterfølgende taler lagde præsidenten vægt på, at fredsaftalen sætter en stopper for den længstvarende krig i Latinamerika og derfor er en historisk chance for både Colombia og hele regionen til at stabilisere sig og skabe en lysere fremtid.
Men endnu mere opmærksomhed fik Farc-kommandanten, da han overraskede alle med en meget klar undskyldning til ofrene for den lange krig:
- Jeg vil gerne bede oprigtigt om tilgivelse hos de mange ofre for denne krig, og den smerte, vi har påført dem, sagde Timochenko.
Det er nye toner fra en revolutionærgruppe, der indtil for få år siden stod bag jævnlige angreb på den colombianske hær og bag blodige attentater også mod civilbefolkningen.
Farc har set krigen som et nødvendigt onde i kampen for en social revolution. En væbnet kamp for et mere lige Colombia og ikke mindst for rettigheder til den fattige landbefolkning. Men nu er det altså slut. Farc mener, at de fremover kan få mere indflydelse ved at lægge våbnene og overgå fra at være en oprørsgruppe til at være et politisk parti.
Folkeafstemning på søndag
Spørgsmålet er om almindelige colombianere er klar til at tilgive Farc for den lange krig.
Over en kvart million colombianere har mistet livet, og op mod syv millioner har mistet deres hjem og er internt fordrevet i Colombia. På søndag venter næste og afgørende slag – en folkeafstemning om fredsaftalen, hvor den brede befolkning får mulighed for at sige ja eller nej til den aftale, deres præsident har forhandlet på plads med Farc.
Meningsmålinger tyder indtil videre på et ja til fred i Colombia.