Næsten et år efter at briterne stemte ja til at forlade EU, tog parterne i dag formelt hul på forhandlingerne om skilsmissen.
Efter dagens møde ligger der nu et dokument klar, der skal være forhandlingernes ramme. Her fremgår det blandt andet, at der indtil videre bliver nedsat tre forskellige arbejdsgrupper. De skal fokusere på EU-borgeres rettigheder, betaling for de forpligtelser, som Storbritannien har påtaget sig som medlemsland, og ’andre emner’. Der kan dog med tiden komme flere arbejdsgrupper.
Derudover skal der også køres en forhandling om grænsen mellem EU-medlemslandet Irland og Nordirland.
Målet er, at der hver måned skal være en uges forhandlinger. Tiden indimellem skal bruges til at forberede og bearbejde forslag, skriver The Guardian.
Den første runde af forhandlinger starter 17. juli. Í første omgang er der planlagt fem forhandlingsrunder, der strækker sig ind i oktober.
Begge parter er også enige om, at der så vidt muligt skal være gennemsigtighed omkring forhandlingerne.
EU-forhandler: Ingen fjendtlighed fra min side
Efter det indledende møde holdt Storbritanniens brexit-minister, David Davis, og EU’s chefforhandler, Michel Barnier, et fælles pressemøde.
Michel Barnier blev spurgt, om han var optimistisk eller pessimistisk – ingen af delene, var svaret. Han er 'stålsat' – et citat fra EU-grundlægger Jean Monnet.
- En fair aftale for både EU og Storbritannien er mulig – og langt bedre end ingen aftale. Det er, hvad jeg har sagt til David (Davis, red.) i dag. Det er derfor, at jeg hele vejen igennem vil arbejde med Storbritannien og aldrig imod dem. Der vil ikke være nogen fjendtlighed fra min side. Jeg vil udvise en konstruktiv holdning ud fra støtte og ønsker fra de 27 medlemslande, siger Michael Barnier.
Samtidig advarede han dog også imod, at Storbritannien ikke skulle forvente de store indrømmelser fra EU’s side.
- Jeg er ikke indstillet på at komme med indrømmelser eller bede om indrømmelser. Det handler ikke om straf, og det handler ikke om hævn.
- Storbritannien har besluttet at forlade EU – det er ikke den anden vej rundt. Storbritannien skal forlade EU, det indre marked og toldunionen – det er ikke den anden vej rundt. Så vi skal hver især tage vores ansvar og konsekvenser for vores handlinger. Og konsekvenserne er store.