Tusindvis af mennesker demonstrerer i Barcelona i dag, efter at Spaniens premierminister Mariano Rajoy tidligere på dagen meddelte, at man vil udløse den såkaldte artikel 155 i landets forfatning efter ulovlig folkeafstemning om løsrivelse.
Det er begyndelsen på en historisk proces, der skal begrænse Cataloniens selvstyre og opløse regionens egen regering.
Alle ministrene fra den catalanske regering er til stede ved demonstrationen, fortæller DR's korrespondent Anna Gaarslev, som befinder sig midt i folkemængden.
- Det er en regering, hvis dage er talte. Præsidenten taler senere i aften klokken 21. Vi ved ikke, hvad han vil sige, men mange håber, at han vil sætte hårdt mod hårdt og erklære catalonien for en selvstændig stat, siger Anna Gaarslev.
Samtidig med at meldingen kom fra den spanske premierminister i eftermiddag, holdt den catalanske regering møde i regionens hovedby Barcelona. Nede foran regeringsbygningen var det primært folk, der støtter det catalanske selvstyre, som holdt til.
Enkelte personer var dog ikke helt enige og kom op at skændes, fortæller DR's korrespondent på stedet, Anna Gaarslev.
- Der er separatisterne, der siger, at det her er et overgreb mod vores demokratiske rettigheder. En fyr står med et spansk flag, et EU-flag og et skilt, hvor der står 'alle cataloniere skal forenes i Spanien'. Så er der en mand, der siger til ham, at han kan skride ned til tyrene i Pamplona, fortæller Anna Gaarslev, der med eksemplet vil understrege, at det hele er en meget følelsesladet sag for mange.
- Der er mennesker, som ikke ønsker at løsrive sig, men ikke synes, det er okay, det den spanske regering har gjort. Men der er også mennesker, der siger, at hvis man ikke kan overholde loven, er det her konsekvensen.
- Folk spørger sig selv, hvad det her kommer til at betyde. Skal vi være under falsk styre det næste halve år?, lyder det fra Anna Gaarslev.
Valg i løbet af seks måneder
Det er en folkeafstemning om catalansk selvstændighed, der har udløst den politiske krise i Spanien.
Spaniens præsident ønsker, at der nu skal afholdes valg i Catalonien i løbet af seks måneder.
Ministre i centralregeringen i Madrid skal i mellemtiden sidde i spidsen for det catalanske selvstyre. Cataloniens selvstyre står dog fortsat ved magt, ligesom parlamentet ikke er opløst.
Spaniens overhus, senatet, skal efter planen stemme om tiltagene 27. oktober.
I Catalonien er splittelsen stor, når det kommer til spørgsmålet om selvstændighed.
55,6 procent af catalonierne mener ikke, at det regionale parlament har mandat til at erklære selvstændighed. Det viser en måling udført af GESOP for avisen El Periódico, skriver nyhedsbureauet dpa.
Målingen viser samtidig, at 68,6 procent ønsker at holde et valg i regionen for at løse krisen. Og cirka lige så mange - 68,3 procent - mener, at der bør indledes forhandlinger om mere autonomi i Catalonien frem for løsrivelse.