Det var en forventet, men også en historisk beslutning, at den spanske regering lørdag har oplyst, at den vil udløse artikel 155 i landets forfatning og vil opløse den catalanske regering.
Det fortæller Carsten Humlebæk, der er lektor i spanske samfundsforhold på Copenhagen Business School (CBS).
- Det er første gang i selvstyret, som har knapt 40 år på bagen, at man er nået så vidt, at en af de selvstyrende regioner har optrådt så illoyalt, at man har været nødt til at tage denne forfatning i brug.
- Man har aldrig været så langt ude før, i forhold til den dynamik der er i den spanske stat med ret udstrakt selvstyre i de selvstyrende regioner, siger han.
Artikel 155 i landets forfatning giver regeringen mulighed for at tage "alle nødvendige foranstaltninger", hvis en af landets 17 regioner med delvist selvstyre ikke følger forfatningen.
Kopieret fra Tyskland og USA
Det er første gang, at artiklen tages i brug i Spanien. Carsten Humlebæk forklarer, at artiklen dog er almindelig i lande som Spanien med delvist selvstyrende regioner.
- Det er en artikel, man dybest set har kopieret fra andre lande som Tyskland og USA. Det er normalt, at der findes sådan en paragraf, hvor man kan intervenere over for en illoyal region, siger lektoren.
Foruden at opløse regeringen i Catalonien, er det den spanske regerings ønske, at der skal afholdes valg i Catalonien i løbet af seks måneder.
Ifølge Reuters skal Spaniens overhus, senatet, efter planen stemme om tiltagene 27. oktober.
/ritzau/