Calais er afgørende for Frankrigs præsident

Hollandes løfte om at rydde 'Junglen' kan være lige så afgørende som arbejdsløshedstallene, mener kommentatorer.

Rydningen af 'Junglen' i Calais kan blive afgørende for præsident Hollandes mulighed for at genopstille ved valget næste år, mener kommentatorer (Foto: © Philippe Huguen, Scanpix)

Flygtningelejren i Calais, kaldet 'Junglen', er blevet en politisk slagmark.

'Junglen' har længe været et betændt problem for den franske regering, og rydningen af lejren kan sammen med andre begivenheder i denne uge være afgørende for, om præsident Hollande genopstiller til posten ved præsidentvalget til april næste år. Det mener Laurent Neumann, politisk redaktør på tv-stationen, BFMTV og i 13 år redaktør af det politiske ugemagasin Marianne.

En skamplet

Højrefløjen har gentagne gange beskyldt socialistregeringen for ikke at gøre nok for at rydde op i teltlejren og løse problemerne med flygtninge og immigranter generelt. Kritikken har været hård ikke mindst fra Calais' borgmester, der er republikaner samt fra det ekstreme højreparti, Front National.

'Junglen' er en skamplet og et symbol på den franske regerings mangel på handling, mener Marine Le Pen, leder af Front National.

Afgørende løfte

Frankrigs præsident François Hollande og indenrigsminister Bernard Cazeneuve har flere gange lovet, at lejren vil blive ryddet.

Senest var Hollande ude den 26. september og love, at Junglen ville være ryddet inden jul.

- Frankrig er ikke et land med lejre. For at kunne afmontere lejren i Calais inden slutningen af året og så hurtigt som muligt, har vi instrueret de lokale myndigheder om, hvad de præcist skal gøre. Derudover har vi oprettet 9.000 ekstra pladser til flygtninge rundt omkring i Frankrig, sagde François Hollande for fem uger siden til La Depeche.

Det er altafgørende for præsidenten at holde dette løfte.

- Hollandes løfte om at rydde Junglen er måske endnu vigtigere end hans løfte om at bekæmpe arbejdsløsheden. For det er en måde for præsidenten at vise, at han lever op til sit ansvar og respekterer, hvad han lover, siger Laurent Neumann til BFMTV.

- Det er også en måde at vise, at Frankrig er i stand til at tage imod tusinder af flygtninge og gøre det på en ordentlig måde. Vi hørte forleden præsidenten tale om La France fraternelle (Det broderlige Frankrig, red.). Det kunne være et valgslogan, mener Laurent Neumann.

Vigtig uge

Derudover byder ugen også på andre vigtige begivenheder for præsidenten, blandt andet månedens arbejdsløshedstal, som offentliggøres i morgen.

De månedlige arbejdsløshedstal er længe set som en strømpil for, om François Hollande genopstiller til præsidentvalget. Hidtil har Hollande ikke villet udtale sig om, hvorvidt han er kandidat. Det vil han først meddele til december efter centrum-højres primærvalg, som foregår over to runder, den 20. og den 27. november.

- Sidste måneds arbejdsløshedstal var katastrofalt, i morgen kommer denne måneds tal, og så er der kun ét arbejdsløshedstal igen før december, så der er ikke mange muligheder tilbage for præsidenten i forhold til arbejdsløsheden, siger Laurent Neumann.

Møde politifagforeninger

Derudover skal præsident Hollande i overmorgen modtage repræsentanter for politiets fagforeninger. Politifolk har de seneste dage demonstreret i afmagt. De føler sig pressede og udsatte efter flere voldsomme angreb med blandt andet molotovcocktails, og de forlanger mere udstyr.

I aften demonstrerer politifolk i Marseille, i morgen demonstrerer politiet flere steder foran retsbygninger rundt omkring i Frankrig, og onsdag har en af politiets fagforeninger planlagt Marche de la colère (Vredens march, red.).

- Præsidentens møde på onsdag med politiets fagforeninger er vigtigt. Det er nødvendigt for præsidenten at løse problemerne med politiets sikkerhed og vise, at regeringen har styr på situationen, understreger Laurent Neumann.

Kontrol ved Belgiens grænser

Over 1.200 politifolk er udkommanderet for at hjælpe med at få de omkring 6.000-9.000 flygtninge fra især Sudan, Eritrea og Afghanistan til at forlade 'Junglen' i Calais.

- Alene operationen at få flygtningene sluset videre i busser kommer til at vare mindst tre dage, siger en talsmand fra Indenrigsministeriet.

Der er flere ubekendte risici, når det gælder rydningen af 'Junglen'. Blandt andet er der aktivister i området, som er imod, at lejren ryddes. Desuden ønsker cirka halvdelen af flygtningene slet ikke at forlade lejren, da de vil til Storbritannien. Der er derfor indsat ekstra kontrol ved grænserne til Belgien, så flygtningene ikke kommer til Zeebrugge, hvorfra der er færger til Storbritannien.

Kun 200 uledsagede flygtningebørn med familie i Storbritannien har fået lov at komme over Den Engelske Kanal. Desuden har Storbritannien lovet at tage imod endnu 200 mindreårige flygtninge fra 'Junglen'.

Rydning varer længe

Det er ikke første gang, man forsøger at rydde 'Junglen'. Men hver gang er flygtningene vendt tilbage og har sat telte og presenninger op igen. Det vil de franske myndigheder gøre alt for ikke sker igen.

- Rydningen af lejren i Calais kommer til at strække sig over lang tid, for vi skal være tilstede længe efter selve rydningen for at forhindre, at nye teltlejre opstår i området igen, siger Indenrigsministeriets talsmand.

Beboerne i Calais håber meget, at rydningen vil lykkes denne gang.

- Nu tør jeg gå ud og handle i byen igen, siger en kvindelig pensionist med et stort smil til tv-stationen France 2.