Brutale krigsfotos får Frankrig til at åbne sag mod Assad

Billeder fra en deserteret fotograf skal bruges som bevis i krigsforbrydersag mod Syriens præsident.

Dette boligkvarter i Damaskus blev angiveligt er blevet angrebet af Assads styrker i august. 11 døde, flere end 100 blev såret og en masse familier mistede deres hjem. (Foto: © Anadolu Agency, 2015 Anadolu Agency)

Syriens præsident, Bashar al-Assad, og hans regime skal undersøges for mulige krigsforbrydelser. Det har den franske anklagemyndighed ifølge nyhedsbureauet AFP besluttet.

Den har indledt en undersøgelse af en række påståede krigsforbrydelser i perioden 2011 til 2013.

Den foreløbige undersøgelse blev påbegyndt 15. september, fortæller en kilde med kendskab til sagen. Frankrigs udenrigsminister bekræfter, at landet har indledt en sag mod Assad.

- Stillet over for forbrydelser, der krænker den menneskelige samvittighed og er en knægtelse af humanitære værdier, er det vores ansvar at skride ind over for forbrydernes mulige straffrihed, skriver Laurent Fabius i en udtalelse til AFP.

55.000 brutale krigsfotos

Efterforskningen fokuserer på billeder, som en tidligere fotograf i den syriske regeringshær har taget.

Fotografen med kodenavnet "Cæsar" deserterede i 2013 fra hæren og flygtede ud af landet.

Med sig havde han omkring 55.000 fotografier, der angiveligt viser en brutal side af borgerkrigen.

Klyngebomber og kemiske våben

Selvom Assad sandsynligvis ikke kommer til at sidde på anklagebænken i en fransk retssal, kan undersøgelsen af mulige krigsforbrydelser lægge et yderligere diplomatisk pres på Assad. Han og den fire et halvt år lange konflikt i Syrien har de seneste dage været i centrum på FN's Generalforsamling i New York.

Her mødtes USA's præsident Obama og Ruslands præsident Putin mandag for første gang i to år ansigt til ansigt. Men de to havde mildt sagt forskellige bud på, hvordan Syrien skal komme på fode igen - og ikke mindst hvilken rolle Bashar al-Assad skal spille i fremtiden.

Frankrigs præsident, François Hollande, er på linje med USA. Assad skal ikke være en del af landets fremtid.

Syriens regeringshær er blevet beskyldt for blandt andet at bruge klyngebomber og kemiske våben mod landets befolkning./ritzau/AFP