Briterne skal fejre brexit med flag, mønter og lysshow - men Big Ben forbliver tavs

Regeringen vil fejre briternes EU-exit. Men Big Ben ser ikke ud til at blive taget i brug.

London-vartegnet er blevet en del af en vedvarende debat om brexit og markeringen af EU-farvellet. (Foto: © Neil hall, Scanpix)

Ved udgangen af januar forlader Storbritannien efter planen formelt EU efter mere end tre års tilløb.

Herefter starter en overgangsfase, hvor briterne fortsat skal leve op til EU-reglerne, mens London og Bruxelles skal prøve at blive enige om en handelsaftale.

Men selv om brexit-sagaen langt fra er slut, så er dagen i den grad værd at markere, mener mange brexittilhængere - herunder den britiske regering.

- Den 31. januar er et betydningsfuldt øjeblik i vores historie, da Det Forenede Kongerige forlader EU og genvinder sin uafhængighed, lyder det i en pressemeddelelse fra den britiske regering.

Her oplyser man, at man vil markere dagen med en særlig erindringsmønt og et særligt statsråd i det nordlige England, mens premierminister Boris Johnson vil holde en tale for nationen om aftenen.

Derudover vil der være et lysshow på flere regeringsbygninger i det centrale London, hvor der blandt andet vil være et ur, der tæller ned til, at klokken slår 23 i London, og briterne officielt vinker farvel til EU.

Og så bliver der flaget på torvet Parliament Square foran det britiske parlament.

En ting ser dog ud til at mangle ved fejringen. Nemlig, at Big Ben ringer brexit ind.

Stum Big Ben

I løbet af den seneste uge har turistikonet Big Ben været på forsiden af flere britiske aviser. Der er nemlig brudt en debat ud om, hvorvidt den store klokke skal kime for at markere brexit.

En debat, der blandt andet blev pustet til, da Boris Johnson i et interview tidligere på ugen åbnede op for, at Big Ben skulle ringe brexit ind.

Problemet er, at det ikoniske tårn i øjeblikket gennemgår omfattende renovering, og der derfor er et stort arbejde og en regning på op til 4,4 millioner kroner forbundet med at ringe med klokkerne.

Der vil blive flaget på Parliament Square, som ofte danner ramme for demonstrationer. (Foto: © Neil hall, Scanpix)

Det britiske parlament har sagt nej til Big Ben-planerne, men det har ikke fået brexit-tilhængere til at opgive håbet.

Flere har sat gang i internetindsamlinger for at få dækket omkostningerne. En af dem har i skrivende stund indsamlet 2,2 millioner kroner.

Parlamentet stiller dog spørgsmål ved, om modellen med privat finansiering er lovlig, og den berømte klokke nævnes heller ikke i planerne fra regeringen.

Samtidig har kritikere langet ud efter planerne om at fejre et farvel til EU, som 48,1 procent af befolkningen stemte imod.

Gang i møntproduktionen

- Regeringen vil udnytte denne lejlighed til at genforene forskellige dele af samfundet og mindske splittelsen og se fremad mod det samfund, som vi vil opbygge i det kommende årti, hedder det i pressemeddelelsen fra den britiske regering.

Boris Johnson forventes at være blandt de første til at modtage en af de særlige erindringsmønter, som kommer til at være påskrevet 'fred, velstand og venskab med alle nationer'.

Det er samme tekst, som der var skrevet på de erindringsmønter, regeringen fik produceret sidste år i forventning om at skulle forlade EU den 31. oktober.

Det lykkedes som bekendt ikke, og mønterne med datoen 31. oktober indgraveret måtte derfor omsmeltes. Denne gang ser det dog ud til at lykkes for Johnson, som har fået et solidt flertal bag sig i det britiske parlament efter en stor valgsejr i december.

Du kan teste din viden om brexit her: