PORTRÆT Manden der førte briterne ud af EU

Den britiske premierminister David Cameron går af, efter hans folk i går stemte 'forlad EU'.

- Landet behøver et nyt lederskab, men ikke med mig som kaptajn, siger Cameron. (Foto: © Ben Stansall, Scanpix)

Siden 1973 har Storbritannien været en del af EU. Men snart er det slut. Brexit er en realitet, og det samme er premierminister David Camerons afgang.

Det meddelte han få timer efter, at Storbritannien efter flere måneders intensiv kampagne fra både 'Leave-' og 'Stay-siderne' vendte tommelfingeren ned til EU.

Afstemningen har længe været undervejs, og David Cameron har kæmpet for at forblive en del af unionen, både i hjemlandet og i EU.

I 2013 lovede han at genforhandle Storbritanniens EU-medlemskab og derefter afholde folkeafstemningen. Genforhandlingen resulterede i en række fordelagtige særaftaler for Storbritannien, der skulle gøre tanken om fællesskabet mere spiseligt for briterne. Det lykkedes ikke.

- Landet behøver et nyt lederskab, men ikke med mig som kaptajn, sagde David Cameron, da Brexit var en realitet.

- Jeg er stolt af de resultater, jeg har opnået i de seks år, jeg har været leder for landet, understregede han.

Kæmpede med et splittet land

David Cameron blev i 2005 valgt som De Konservatives partileder og overtog et parti, der havde tabt tre valg til Tony Blairs Labour-parti.

De senere år har han kæmpet med et land i splittelse. Blandt andet truede afstemningen om skotsk løsrivelse. Omkring 55 procent stemte nej til løsrivelsen.

Afstemningen om EU gik en negativ vej for Cameron, der har udtrykt bekymring for, om skotterne ville forlange endnu en afstemning om tilhørsforholdet, hvis Brexit blev stemt igennem.

Af sine støtter bliver han beskrevet som modig og charmerende. Modstanderne har kaldt ham doven og hensynsløs. Medforfatteren til en bog om den nu snart forhenværende premierminister, James Hanning, har kaldt ham en mand ”uden indre ild”.

David Cameron er søn af en børsmægler og har gået på privatskolen Eton og dernæst Oxford University.

Han var blandt andet medlem af den famøse Bullingdon Club, der er blevet kaldt en slags middagsklub for rigmandssønner, der blev kendt for deres dyre udskejelser og ødelæggelser.

Cameron, et par gummistøvler og en hotdog

Flere gange er han blevet beskyldt for at være elitær. Under den sidste valgkamp forsøgte han dog at vise tegn på folkelighed ved at spise en hotdog. Men han spiste den med kniv og gaffel, og billedet gik i rundhyl på de sociale medier.

https://twitter.com/pab1958/status/718447804063031296

I det hele taget er flere forsøg på at gå i ét med folk gået galt for ham. Under oversvømmelserne i 2014 var man bekymret for, hvordan vælgerne ville reagere, hvis de så ham i hans dyre gummistøvler.

Derfor blev en medarbejder fra staben sendt i supermarkedet efter et par billige af slagsen, fremgår det i bogen ”Cameron at 10”. Trækket gav bagslag, for vælgerne bed i stedet mærke til de skinnende nye gummistøvler.

Premierminister David Cameron siger, at han træder tilbage i oktober, når en afløser er fundet.

Blå bog

  • Konservative David Cameron er fra den velhavende middelklasse

  • Han blev uddannet på privatskolen Eton og tog eksamen i politik og økonomi på Oxford University

  • I 2001 blev han valgt for Conservative Party til Underhuset, hvor han i 2004 indtrådte i det konservative skyggekabinet.

  • Cameron blev formand for de konservative, da daværende partiformand Michael Howard i 2005 trak sig.

  • Som ny formand lagde han vægt på temaer som socialpolitik, uddannelse og miljø frem for traditionelle konservative mærkesager som lov og orden og skepsis over for EU.

  • Briterne har gennem mange år været EU-kritiske, og Cameron lovede derfor, at hvis han vandt valget i 2015, ville han genforhandle Storbritanniens forhold til EU.

  • I går stemte 51,9 procent af briterne så for at forlade EU, mens 48,1 procent stemte for at blive i EU.

  • Cameron, der er skuffet over briternes valg, mener ikke, han er den rette til at føre Storbritannien videre.

Kilde: Den Store Danske