GRAFIK Dansk og britisk økonomi er fedtet grundigt ind i hinanden

Panodiler og Cillit Bang ryger den ene vej. Olie, svin og medicin den anden. Se, hvad vi køber og sælger til briterne, som i dag skal afgøre deres EU-fremtid.

Danmark og Storbritannien har historisk haft en tæt samhandel.

I 1960'erne importerede Danmark således britisk popmusik og Triumph-motorcykler, mens der blev sendt dansk smør og bacon den anden vej.

Siden har produkterne ændret sig, men det har samhandlen ikke.

Briterne er stadig vilde med danske kød- og mejeriprodukter, men importerer nu også dansk råolie, vindmøllegeneratorer og medicin. Blandt andet.

Den danske eksport til Storbritannien er samlet set knap 70 milliarder kroner. Omkring halvdelen af eksporten består af tjenester. Ikke mindst søtransport, som udgør omkring 10 milliarder kroner om året.

For varer og tjenester under ét er Storbritannien et af Danmarks vigtigste eksportmarkeder. I 2015 var Storbritannien det femtestørste marked efter Tyskland, Sverige, USA og Norge.

Det er særligt store virksomheder med over 250 ansatte, som eksporterer til Storbritannien. 2.400 danske virksomheder eksporterer til Storbritannien.

Blandt andre Finansministeriet, Arbejderbevægelsens Erhvervsråd og OECD har undersøgt mulige konsekvenser for den danske beskæftigelse af Storbritanniens mulige udtræden af EU, når der i dag stemmes om fortsat medlemsskab af EU.

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd vurderer, at det kan koste op til 13.000 danske job, hvis briterne forlader EU.

Finansministeriet kalder et Brexit for 'mærkbart negativt' for dansk økonomi.

- Det vil være en tidskrævende proces formelt at forlade EU-samarbejdet, som formentlig tidligst kan være tilendebragt efter en årrække, muligvis i sommeren 2018. I mellemtiden vil der forventeligt også være betydelige negative konsekvenser for økonomien. Det afspejler et ventet fald i investeringerne, blandt andet som følge af øget usikkerhed om fremtidige rammevilkår, strammere kreditvilkår og tilbageholdenhed hos forbrugere og virksomheder, skriver Finansministeriet i sin seneste økonomiske redegørelse.

OECD har vurderet, at BNP-niveauet i 2018 vil være 1,3 pct. lavere i Storbritannien i tilfælde af Brexit, og 1,1 pct. lavere i resten af EU.

Konsekvenserne for Danmark, som en lille åben økonomi med stor samhandel med EU-landene, vil heller ikke være ubetydelige.

Effekten på dansk økonomi vurderer Finansministeriet til, at væksten i eksport vil blive reduceret med 0,5 procent i 2016 og 1,5 procent i 2017.

Det danske bruttonationalprodukt ventes at falde med op mod en procent i 2017 som følge af Brexit, vurderer Finansministeriet.

Tal for Danmarks eksport til Storbritannien

  • Med en samlet eksport på knap 70 milliarder kroner svarende til ca. 7 pct. af Danmarks eksport, er Storbritannien Danmarks femtestørste eksportmarked.

  • Der er 45.000 danske jobs, særligt inden for industri, handel og transport samt erhvervsservice, som er relateret til Danmarks eksport til Storbritannien.

  • De tre vigtigste varegrupper, som eksporteres til Storbritannien, er kød og kødvarer, rå mineralolier og produkter deraf samt medicinske og pharmaceutiske produkter.

  • 2.400 danske virksomheder eksporterer varer til Storbritannien, og det er særligt store virksomheder, der eksporterer til briterne.

  • 8.800 britiske statsborgere har lønmodtagerjob i Danmark. Generelt arbejder de på et højt kvalifikationsniveau.

  • Kilde: Danmarks Statistik