BILLEDESERIE UNESCO-områder truet af klimaforandringer

Have, der stiger og bliver varmere, voldsomme storme og forurening skader verdens kultur- og naturarv

  • Vadehavet i Danmark, Tyskland og Holland er på UNESCOs liste over verdens naturarv. 10 millioner turister besøger årligt vadehavet. Stigende vandstande truer dog den unikke natur. (Foto: © STEFFEN ORTMANN, Scanpix)
  • Frihedsgudinden i New York, en af de mest genkendelige statuer i verden, blev skadet af orkanen Sandy i 2012. Genåbnede først i 2015. (Foto: © SPENCER PLATT, Scanpix)
  • Thu Bon-floden er igen gået over sine bredder i den historiske UNESCO-koloniby Hoi An i det centrale Vietnam. Det ventes dog at ske oftere og oftere, da byen ikke ligger mere end to meter over havoverfladen. (Foto: © STRINGER/VIETNAM, Scanpix)
  • Ilulissat fjord og gletcher i Grønland svinder ind på grund af global opvarmning. Mere end 60.000 turister besøger årligt området, der bliver promoveret som noget der skal ses inden det forsvinder. (Foto: © MADS NISSEN, Scanpix)
  • En gruppe komodovaraner i gang med at fortære en ged i Komodo-nationalparken, en populær turistdestination i Indonesien. De sjældne og isolerede dyr er dog meget let påvirkelige af klimaforandringer, fx den øgede regnmængde på den ellers normalt tørre ø. (Foto: © ANTARA FOTO, Scanpix)
  • Yellowstone i USA blev verdens første nationalpark i 1872 og kom på UNESCOs liste over verdensarv i 1978. Varmere temperaturer resulterer i kortere vintre og mindre vand i floderne. (Foto: © mark Ralston, Scanpix)
  • Dykkere svømmer med en hvalhaj ved Galapagos-øerne, Ecuador, som forfatteren Charles Darwin beskrev som en "lille verden i sig selv". Øerne kom på UNESCOs liste i 1978, bl.a. på grund af dyrelivet under havets overflade. Klimaændringer, turisme, øget befolkningstilvækst og nye arter truer det unikke dyreliv på Galapagos. (Foto: © handout, Scanpix)
  • Oldtidsmonumentet Stonehenge i det sydlige England kom på listen i 1986, men er nu truet af ekstremt vejr som storme og oversvømmelser. (Foto: © Dylan Martinez, Scanpix)
1 / 8

Verdens kultur- og naturskatte, som figurerer på UNESCO's verdensarvsliste, er truet af menneskeskabte klimaforandringer.

Det gælder blandt andet vadehavet i Sønderjylland og gletchere i Grønland, advarer FN og andre organisationer i en ny rapport.

- Klimaforandringer påvirker UNESCO's Verdensarv-områder i hele verden, siger Adam Markham fra Foreningen af Bekymrende Videnskabsmænd, der blandt andre står bag rapporten.

- Det kan være have, der stiger, voldsommere storme, skovbrande, smeltende permafrost og svindende gletchere - alle former for klimaændringer, forklarer Adam Markham til DR Nyheder.

For voldsom og ukontrolleret turisme truer også UNESCO's verdensarv, ligesom turisme som branche kan blive påvirket:

- Steder, som folk gerne vil se, kan blive nedbrudt eller skadet af klimaforandringer, og det kan forhindre nogle steder i at være attraktive turistmål i fremtiden, siger Adam Markham.

Se eksempler på verdensarv, der er truet af klimaforandringer ovenfor.