BILLEDER Fem dyr der trues af klimaforandringer

Københavns Zoo sætter i ny udstilling fokus på klimaforandringerne gennem fem konkrete dyr.

  • Moskusokser ekstreme betingelser de allerede lever under, bliver en tand mere ekstreme. Og så kan de simpelthen ikke klare den, forklarer Mikkel Stelvig. De er allerede tilpasset til at kunne klare sig gennem 3 måneder i Nordøstgrønland i totalt mørke og stort set uden mad. (Foto: © Martin Kunzendorf, DR)
  • Kommer der endnu mere nedbør i form af sne, vil kalvene ikke kunne nå ned til føden og det er helt klart et problem, siger han. Klimaforandringer kan også betyde mere regn om sommeren, der kan være lige så fatalt. En nyfødt moskusoksekalv har blot sin varmeisolerende uld at holde varmen med og den vil falde sammen i kraftig regn og så dør kalvene af kulde. (Foto: © Martin Kunzendorf, DR)
  • Foruden at være truet af landbruget generelt, vil klokkefrøen være et let offer for et stadigt mere tørt klima, der potentielt udtørrer dens vandhuller. Samtidigt lever den i vandhuller nær havet og oversvømmes de og forurenes af det salte havvand, dør de. Det forklarer dyrepasser i Zoo og specialist i danske padder Lene Vestergren Rasmussen. (Foto: © Martin Kunzendorf, DR)
  • Samtidig kan både frøer og tudser sagtens drukne, hvis de ikke har noget at klamre sig til, forklarer Lene Vestergren Rasmussen . De har lunger og skal op og have luft.Endvidere er svampesygdommen chytrid et stort problem for padder i en del af verden – den er dog ikke kommet til Danmark for alvor endnu. (Foto: © Martin Kunzendorf, DR)
  • De seneste 9 år har den 200.000 fugle store lunde-bestand på Færøerne ikke fået en eneste unge på vingerne. - Havfuglen har simpelthen ikke nok at æde, forklarer kurator Flemming Nielsen fra Kbh Zoo. De udvoksede fugle søger tilbage til de kolonier de selv er opfostrede i, forklarer han. Og sker der forandringer i fødegrundlaget i deres område, skal de søge længere væk for at finde føde. Det giver dem en større omkostning energimæssigt. (Foto: © Martin Kunzendorf, DR)
  • Klækker der en unge, opgiver de den efter et kort forløb. De magter det ikke, fordi der ikke er foder nok. Lunder lever af små fisk som tobis, lodde, kril og brisling. Arter, der forsvinder fordi makrellen er indvandret i området, fordi havtemperaturen er steget en lille smule.Oveni er den plankton, som småfiskene lever af også ved at være væk, fortæller Flemming Nielsen. Den eneste fugl i Nordatlanten, der er i fremgang er sulen – der sjovt nok lever af makrel. (Foto: © Martin Kunzendorf, DR)
  • Flamingoen bygger sin rede af mudderet ved vandhuller de vandhuller, hvor den også finder sin føde. (Foto: © Martin Kunzendorf, DR)
  • Et varmere klima vil risikere at udtørre vandhullerne og så får flamingoen både problemer med at finde føde og bygge reder. (Foto: © Martin Kunzendorf, DR)
  • Løveaberne lever i Brasiliens kystnære regnskove og er allerede ganske truede, i takt med at skovene fældes. De er afhængige af helt særlige sammensætninger af skovenes arter. Sammensætninger, der hurtigt kan ændre sig, når temperaturen stiger.Her er det en gyldenløveabe. (Foto: © Martin Kunzendorf, DR)
  • En anden løveabeart er den den gyldenhovede løbeabe, der selv uden klimaforandringer ville være blandt de arter, som får det svært fremover, fordi dens levesteder presses af menneskelig aktivitet. (Foto: © Martin Kunzendorf, DR)
  • Og at skulle begå sig med klimaforandringerne oveni dens eksisterende problemer, kan blive hvad der sætter en stopper for abens eksistens. (Foto: © Martin Kunzendorf, DR)
1 / 11

Når talen falder på klimaforandringer og deres indvirkning på naturen, er det oftest isbjørnens oplagte problemer, der tages frem. Men selv de mindste ændringer i klimaet kan have afgørende betydning for en lang række andre dyr.

Det sætter udstillingen 'Dyr og klimaforandringer' i Københavns Zoo fokus på.

Med udgangspunkt i flamingoen, lunden, klokkefrøen, moskusoksen og løveaben, vil Zoo gøre opmærksomme på hvordan klimaforandringer brat kan gøre livet meget svært for dyrene.

- Det er ikke kun os mennesker og isbjørnen der er påvirket af klimaforandringer - det er også en masse andre dyr, siger zoolog i Københavns Zoo Mikkel Stelvig til dr.dk/viden.

Klimaforandringer kommer oveni mange andre trusler

Foruden klimaforandringerne er dyrene pressede af en lang række andre forhold, der er udledt af menneskelig aktivitet.

- Vi ødelægger mange af de områder som de lever i, siger Mikkel Stelvig og tilføjer almindelig forurening og overdrevent jagt.

- Der kan vi redde dem, ved at sætte dem ind i nationalparker eller lave anden naturbevaring, siger han, men klimaforandringer kan vi ikke sætte barrierer op for.

Og netop klimaforandringerne giver så dyrene endnu en udfordring.

- Så hvis flamingoer er afhængige af vand for at bygge nogle mudderreder i yngletiden, og der ikke kommer vand, er det rimeligt klart at det har en konsekvens, forklarer Mikkel Stelvig.

- Jo flere konsekvenser vi kan fortælle at klimaforandringerne har, des flere vil blive motiverede til at gøre en forskel, slutter han.

Udstillingen åbnes fredag af Klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen.