Biden forsvarer amerikansk tilbagetrækning: Valget stod mellem at tage hjem eller eskalere krigen

Mandag aften trak USA de sidste tropper ud af Afghanistan.

Mandag aften dansk tid satte USA punktum for 20 års krig i Afghanistan, da de sidste amerikanske soldater forlod afghansk jord.

Og det var den rigtige beslutning, lød det endnu en gang fra den amerikanske præsident, Joe Biden, da han i går aftes, cirka 24 timer senere, talte til nationen.

- Vi stod tilbage med et simpelt valg. Vi kunne overholde den aftale, som den tidligere administration havde lavet, og forlade Afghanistan, eller sige, at vi ikke ville trække os ud, og indsætte yderligere titusindvis af tropper og gå i krig igen, sagde Joe Biden og fortsatte:

- Det var valget - det ægte valg: At rejse hjem eller eskalere. Jeg ville ikke fortsætte den her evige krig. Og jeg ville heller ikke udsætte vores exit for evigt, lød det blandt andet fra den amerikanske præsident, som slog fast, at krigen i Afghanistan nu er ovre.

En amerikansk kommandør træder som den sidste amerikanske soldat ombord på et C-17 transport-fly i lufthavnen i Kabul mandag aften. (Foto: © US Army, Ritzau Scanpix)

Et smertefuldt kapitel i amerikansk historie

Det var tydeligt, at den amerikanske præsident havde noget på hjerte under gårsdagens tale, som var ukarakteristisk kraftfuld for Joe Biden, siger DR's korrespondent i USA, Steffen Kretz.

- USA har lukket et meget, meget smertefuldt kapitel i USA’s historie. Biden er den fjerde præsident, som bor i Det Hvide Hus, mens krigen har raset i Afghanistan, og han gjorde meget ud af at liste alle omkostninger ved krigen op, ikke kun de cirka 2.000 amerikanske soldater, som har mistet livet i Afghanistan, men også de titusinder, der er kommet hjem med sår på krop og sjæl, og de mange veteraner, der begår selvmord hver eneste dag, siger han.

Under sin tale nævnte Joe Biden også, at USA har brugt enorme summer på krigen.

Ifølge præsidenten er det anslået, at USA har brugt 300 millioner dollar om dagen i de to årtier, krigen har varet.

- Så han opridsede endnu en gang årsagen til den beslutning, han traf, da han trådte til, og som han i øvrigt også gik til valg på, nemlig at afslutte den her krig. Og det gør han selvfølgelig, fordi kritikken mod ham i Washington er blevet tiltagende mere højlydt, efterhånden som kaosset har udviklet sig i Kabul, siger Steffen Kretz.

Situationen ved Kabul Lufthavn udviklede sig dramatisk i sidste uge, da et terrorangreb fra Islamisk Stat dræbte omkring 100 personer, størstedelen af dem civile, der ventede på at blive evakueret. Også 13 amerikanske soldater var blandt den dræbte. (Foto: © Wakil Kohsar, Ritzau Scanpix)

Massiv opbakning hos amerikanerne

Det er særligt udtrækningen, der har vakt skarp kritik af Biden-administrationen - både Talibans hurtige magtovertagelse af landet og den efterfølgende situation omkring Kabul Lufthavn, hvor mange tusinder i de seneste uger har forsamlet sig i håb om at komme ud af landet.

Og selvom præsidenten ikke svarede direkte på kritikken, så er der ingen tvivl om, at udviklingen i Afghanistan er kommet bag på både Biden og hans administration, siger Steffen Kretz.

- Det fremgik tydeligt i talen, at det kom bag på ham og hans rådgivere, at mange års forsøg på at opbygge en hær og en regering smuldrede på få øjeblikke. Så det, Biden håber på, er, at amerikanerne husker på deres modstand mod krigen, og ikke de her kaotiske billeder, som vi har set de sidste dage, siger han og fortsætter:

- At de vil huske, at det, de valgte Joe Biden til, var at afslutte den her krig, og at selvom måden, det blev gjort på, ikke blev køn, så traf han den rigtige beslutning. Det er det, Biden håber, og det var det, der var hovedbudskabet i hans tale.

Aftenens tale var nemlig først og fremmest rettet mod de amerikanske vælgere. For selvom kritikken af den amerikanske udtrækning har været hård, så har præsidenten et lydhørt publikum i befoklningen. Krigen har nemlig været meget upopulær blandt amerikanerne.

Tre ud af fire adspurgte amerikanerne var i en meningsmåling i foråret enige i, at krigen skulle afsluttes og USA skulle ud.

- Så han har massiv opbakning til den beslutning han har truffet, siger Steffen Kretz.

Mere end 120.000 er blevet evakueret fra lufthavnen i Kabul, siden Afghanistan tog magten i landet. Her venter folk på at komme ombord på et evakueringsfly den 30. august. (Foto: © US Army, Ritzau Scanpix)

Truede og takkede

Den amerikanske præsident brugte også sin tale på at rette direkte henvendelse til terrorbevægelsen Islamisk Stat, som i sidste uge dræbte mindst 100 civile afghanere og 13 amerikanske soldater ved et terrorangreb på lufthavnen.

- Vi er ikke færdige med jer endnu, lød det fra præsidenten.

Biden takkede også det amerikanske militær, embedsmænd og andet personel, der har været i Afghanistan og hjulpet med evakueringerne.

- Intet andet land end USA kunne have fuldført det, vi gjorde i går.

Han oplyste samtidig, at der fortsat befinder sig mellem 100 og 200 personer med amerikansk statsborgerskab i Afghanistan, mange af dem afghanere med dobbelt statsborgerskab, men at 90 procent af dem, der ønskede at komme ud, har forladt landet.

Ifølge præsidenten findes der ikke en deadline for at forlade Afghanistan, hvis man som amerikaner ønsker at forlade landet, og USA vil fortsat arbejde på at hjælpe amerikanere ud.

Joe Biden tog efter talen ikke imod spørgsmål fra pressen.