Kald en spade for en spade og lad være med at tale højrefløjen efter munden.
Det er budskabet til den kommende kommissionsformand, Ursula von der Leyen, fra en række af de danske europaparlamentarikere, efter at hun i sidste uge præsenterede den nye Europa-Kommission.
Årsagen er den nye kommissærpost med titlen ”beskyttelse af vores europæiske levevis”, som græske Margaritis Schinas skal stå i spidsen for.
EU-kommissæren får blandt andet det overordnede ansvar for EU’s migrations- og flygtningepolitik, og derfor har titlen skabt stor debat i den seneste tid.
Her til formiddag skal Ursula von der Leyen så forklare sit ordvalg over for Europa-Parlamentets formand, David Sassoli, samt lederne af de politiske grupper. Men spørger man den radikale europaparlamentariker Morten Helveg Petersen, bør hun allerede nu droppe navnet.
- Der er mange ting, jeg forbinder med 'europæisk levevis', heriblandt respekten for menneske- og frihedsrettighederne samt pressefriheden, som vi skal værne om. Men jeg blev virkelig overrasket, da det så gik op for mig, at kommissærporteføljen indbefattede migrationsområdet. Det er dybest set en måde at tale ind i en højrefløjsretorik, som man hverken kan eller skal gøre, siger han og fortsætter:
- Jeg underkender ikke, at vi skal beskytte de ydre grænser og løse de migrationsproblemer, der er. Men jeg byder mig bare ikke om, at man bruger en skræmmeagtig retorik, hvor det er flygtninge og indvandrere udefra, der skulle true en europæisk livsform.
'Dybt problematisk kobling'
Europa-Parlamentet skal godkende det samlede kommissærhold, før det kan træde til 1. november i år.
Og i Morten Helveg Petersens gruppe i Europa-Parlamentet - den liberale Renew Europe - er der bred modstand mod titlen. Derfor håber den radikale politiker, at Ursula von der Leyen snart kommer på et nyt navn.
- Hvis det handler om migration, så kald det dog det.
Den kritik er Enhedslistens europaparlamentariker, Nikolaj Villumsen, enig i.
- Vi har en ekstrem højrefløj, der siger, at vores europæiske levevis er under pres, fordi vi hjælper mennesker på flugt fra krig og undertrykkelse. Det er fuldstændig forkert, og jeg synes, det er dybt problematisk, at Ursula von der Leyen også laver den kobling og derved går den yderste og ekstreme højrefløjs ærinde, siger han.
Franske Marine Le Pen, der er leder af det stærkt EU-skeptiske og indvandringskritiske højrefløjsparti Rassemblement National, betegnede søndag titelvalget som ”en ideologisk sejr” for dem.
- EU er blevet tvunget til at indse, at indvandringen sætter spørgsmålstegn ved fremtiden for den europæiske levevis, sagde partilederen ifølge nyhedsbureauet Reuters.
Men ifølge Nikolaj Villumsen er det netop den yderste højrefløj og ikke folk udefra, der er en trussel mod 'den europæiske levevis'.
SF: En provokation
- Vi ser, hvordan den ekstreme højrefløj i en række europæiske lande ønsker at gøre op med helt grundlæggende menneskerettigheder og retsstatsprincipper, siger han med henvisning til blandt andet Ungarn og Polen, hvor de respektive regeringer er under anklage for at se stort på EU's demokratiske spilleregler.
- Jeg synes, det ville være oplagt at kalde posten for ”kommissæren for flygtninge og migration”. Eller hvis Enhedslisten alene skulle bestemme: ”Kommissæren for hjælp til mennesker på flugt fra krig og undertrykkelse”, tilføjer Nikolaj Villumsen.
Hos SF deler europaparlamentariker Kira Marie Peter-Hansen kritikken fra sine danske kollegaer.
- Det er et rigtig skidt signal at sende til resten af verden, at vi skal beskytte Europa mod dem, der kommer udefra, siger Kira Marie Peter-Hansen og fortsætter:
- Det er en provokation, og jeg frygter, at von der Leyen er i gang med at skabe flere konflikter frem for at samle Europa og løse de udfordringer, vi har.
Intet tegn på ændring
Det er ikke kun i Danmark, at titelvalget møder kritik.
Hos Amnesty International har man kaldt det et "et bekymrende budskab". Og den nuværende kommissionsformand, Jean-Claude Juncker, har noget opsigtsvækkende også været ude at kritisere den.
- Det er en del af den europæiske måde at leve på, at vi accepterer dem, der kommer langvejs fra, sagde han i sidste uge til Euronews.
Trods det har Ursula von der Leyen dog ingen planer om at ændre titlen.
Tidligere på ugen forsvarede hun sit ordvalg i en kronik. Her understregede den kommende kommissionsformand, der kommer fra Tysklands kristenkonservative CDU-parti, at europæerne "skal være stolte over vores europæiske levevis", som ifølge hende er under pres hver eneste dag.
- Vi har set, hvordan fremmede magter har blandet sig i vores valg udefra. Men vi har også set populister fra vores egne lande, der med billige, nationalistiske slogans har forsøgt at destabilisere os indefra, skrev hun og tilføjede, at vi ikke må lade andre definere, hvad et begreb som "europæiske levevis" betyder.
K: Koblingen giver mening
Ursula von der Leyen var samtidig glad for den diskussion, som navnestriden har ført med sig.
Det samme er Pernille Weiss, der er europaparlamentariker for De Konservative og medlem af samme politiske gruppe som den kommende kommissionsformand. Hun synes, titlen er velvalgt. Og i modsætning til Kira Marie Peter-Hansen er hun glad for, at den er "tilpas provokerende".
- Den presser os alle til at tage stilling til, hvad ’europæisk levevis’ egentlig dækker over. Den diskussion er der behov for i Europa, og det er det, den nye kommissær skal tage sig af.
For den konservative politiker dækker ’europæisk levevis’ blandt andet over, at EU består af en række demokratier, der er vokset frem igennem mange år.
- Men også, at vi har det fælles, kristne livssyn, hvor der er fokus på blandt andet næstekærlighed, siger Pernille Weiss og understreger, at ”det er naturligt” at koble ’europæisk levevis’ sammen med migration og flygtninge.
- På den måde kan man være mere klar og tydelig i forhold til, hvad man kan forvente, når man kommer til Europa. Og hvordan vi inviterer dem, vi gerne vil have ind, så de kan tage del i arbejdsmarkedet og samfundslivet, siger hun.
DF: Det er helt tosset
Pernille Weiss mener samtidig, at Ursula von der Leyen ”har tacklet debatten klogt ved ikke at gå i panik i forhold til den automatreaktion, der har været fra venstrefløjen.”
- Men også fra højrefløjen, som jeg ikke tror, har forstået det. ’Europæisk levevis’ handler lige så meget om respekt for retsstatsprincipperne og ligestilling som migration og flygtninge, siger hun.
Hos Dansk Folkeparti, der sidder i samme gruppe som Marine Le Pens Rassemblement National i Europa-Parlamentet, er man heller ikke begejstret for titlen.
Men ikke af samme grund som hos de danske venstrefløjspartier.
- Jeg synes bare, man skal kalde tingene ved deres rette navn, og derfor er det noget typisk EU-pjat at kalde det sådan noget. Skulle vi have en indenrigsminister i Danmark, der stod for ”beskyttelsen af den danske måde at leve på”? Det er helt tosset, siger Peter Kofod, der er partiets medlem i Europa-Parlamentet.
Han afviser, at titlen er en håndsrækning til den indvandringskritiske højrefløj, som han selv er en del af.
- Højrefløjen har ikke fået noget som helst med denne kommissionsformand, så det er nok bare venstrefløjen, der forsøger at gøre sig lidt interessante.