Den nu afsatte catalanske præsident Carles Puigdemont opholder sig i øjeblikket i Belgien, men hvis den spanske anklagemyndighed får udarbejdet et anklageskrift, kan det være et spørgsmål om uger, før han igen er tilbage i hjemlandet.
For juridisk kan Spanien udstede en europæisk arrestordre, der kan føre til, at de belgiske myndigheder kan se sig nødsaget til at udlevere ham.
- Spanien udsteder en arrestordre efter at have vurderet, om handlingerne er strafbare, og den sender de til Belgien. Det er en obligatorisk opgave, som det belgiske politi får.
- De skal anholde ham, eventuelt inddrage hans pas eller sætte ham i husarrest, indtil der bliver taget stilling til, om han skal udleveres, forklarer Henning Bang Fuglsang Madsen Sørensen, lektor ved juridisk institiut på Syddansk Universitet med speciale i EU-strafferet.
Afviser at søge asyl
På et pressemøde tirsdag middag afviste Carles Puigdemont, at han var taget til Bruxelles for at søge asyl i Belgien.
- Jeg kom til hovedstaden i Europa for at arbejde i frihed og sikkerhed. Vi har brug for din hjælp til at vise, at det er et politisk spørgsmål, ikke et juridisk ét, lød det fra Puigdemont.
Sammen med 13 andre medlemmer af den afsatte regering er han indkaldt til at vidne i spanske højesteret torsdag klokken ni.
Den spanske statsanklager José Manuel Maza har allerede meddelt, at Carles Puigdemont risikerer anklager for oprør, tilskyndelse til oprør og underslæb, og udstedes der en arrestordre, er der ingen sikkerhed i at hævde, at han opholder sig i EU.
Til gengæld skal arrestordren opfylde kravet om dobbelt strafbarhed.
De forhold, Puigdemont er tiltalt for, skal med andre ord være strafbart efter både belgisk og spansk strafferet.
- Kravet er, at det skal være strafbart med mindst et års fængsel i Spanien og strafbart i Belgien, og så kan han udleveres på en europæisk arrestordre, siger Henning Bang Fuglsang Madsen Sørensen.
Alt afhængig af, hvad de endelige anklager ender med at være, er der dog muligheder for, at de belgiske domstole kan afvise kravet om udlevering.
- Måske kan man forestille sig, at en spansk domstol udsteder en europæisk arrestordre på Puigdemont for at få ham udleveret til strafforfølgning for højforræderi. Men det er jo ikke strafbart i Belgien at begå statskup i Spanien, så de belgiske myndigheder kan afvise en sådan begæring med henvisning til, at der ikke foreligger dobbelt strafbarhed, siger Jørn Vestergaard, professor i strafferet ved Københavns Universitet.
Ingen særbehandling
Ganske få forhold kan faktisk hindre, at en arrestordre, der er sendt til et andet EU-land, effektueres.
Det kan eksempelvis være, hvis den catalanske præsident allerede er dømt for det samme i Belgien, eller at han er under den kriminelle lavalder.
Da det ikke er tilfældet, er det sandsynligt, at Puigdemont sammen med de fem ministre, der er taget med ham, bliver sendt retur til Spanien, et par uger efter en eventuel arrestordre bliver udstedt, vurderer Henning Bang Fulgsang Madsen Sørensen.
Den belgiske premierminister, Charles Michel, slog tidligere på dagen fast, at det ikke var på den belgiske regerings opfordring, at Carles Puigdemont var taget til Belgien, og at han ville blive behandlet som enhver anden EU- borger.
Det er endnu uklart, hvor længe Puigdemont vil opholde sig i Bruxelles, men på pressemødet sagde han, at først når der var en "garanti" om en retfærdig rettergang fra den spanske regering, er han klar til at vende tilbage.
Udlevering kan trækkes i langdrag
Ifølge Henning Bang Fuglsang Madsen Sørensen er det ikke usædvanligt, at behandlingen af en udleveringsjuridisk sag kan tage et par måneder, og der er faktisk yderligere muligheder for, at sagen kan trække i langdrag.
- Hvis man kan konkretisere en formodning om, at forholdene i de spanske fængsler er så dårlige, at de overskrider menneskerettighedskonventionen, skal der udstedes en garanti fra Spanien om, at Puigdemont efter udlevering vil blive behandlet ordentligt, ellers kan belgierne udsætte udleveringen.
- Det er en garanti, der kan kontrolleres af belgiske domstole og eventuelt EU-domstolen eller den europæiske menneskerettighedsdomstol, siger Henning Bang Fuglsang Madsen Sørensen.