Anspændt møde venter mellem USA og Rusland

På kun en uge er luften mellem de to stormagter faldet til frysepunktet.

USA's udenrigsminister, Rex Tillerson, er på sit første besøg i Rusland. (Foto: © JOE SKIPPER, Scanpix)

Det er ikke lune vinde, der blæser mellem Rusland og USA for tiden.

Efter sidste uges formodede giftgasangreb mod civile i den syriske Idlib-provins og USA's efterfølgende gengældelsesangreb mod en syrisk luftbase, er retorikken mellem de to stormagter blevet mere og mere skarp.

Derfor vil mange iagttagere følge interesseret med, når den amerikanske udenrigsminister, Rex Tillerson, i dag mødes med den russiske udenrigsminister, Sergei Lavrov, i Moskva.

Her vil netop konflikten i Syrien være på dagsordnen, og Rex Tillerson har varmet op med en direkte besked til Rusland om, at de bør genoverveje deres støtte til Syriens præsident, Bashar al-Assad.

Men den opfordring rykker næppe ved Ruslands position. Det vurderer Mette Skak, der er lektor ved Institut for Statskundskab ved Aarhus Universitet og Rusland-kender.

- Linjen i Rusland er, at Assad bekæmper terrorisme i Syrien, og at USA’s missilangreb i sidste uge var med til at svække den kamp, siger hun.

USA udmanøvrerer Rusland

Det er dog ikke nødvendigvis givet, at Rusland i al evighed vil holde hånden over Bashar al-Assad, vurderer Mette Skak.

- Assad er ikke så vigtig igen for Rusland, men de vil ikke lade sig koste rundt med og opgive støtten til ham under synligt pres. Slet ikke når presset kommer fra USA, siger hun.

Netop presset fra USA har den seneste uge vokset sig større. Mandag lød det fra både USA’s FN-ambassadør, Nikki Haley, og præsident Donald Trumps nationale sikkerhedsrådgiver, H.R. McMaster, at det nu er en prioritet for USA at fjerne Bashar al-Assad fra magten i Syrien.

Tirsdag sagde Rex Tillerson i forbindelse med G7-topmødet i Lucca i Italien, at Rusland bør vælge mellem at stå sammen med USA eller stå sammen med Bashar al-Assad.

I samme forbindelse lagde han ikke skjul på, at Rusland har svigtet, når det gælder deres forpligtelse til at fjerne kemiske våben fra Syrien, og han stillede spørgsmål ved, om russerne i den forbindelse har været useriøse eller ukvalificerede.

Disse udmeldinger, sammen med USA’s magtdemonstration ved sidste uges missilangreb på den syriske luftbase, får USA til at spille med de storpolitiske muskler på en måde, som Rusland bestemt ikke synes om.

- Rusland anser Syrien som en arena, hvor de kan vise, at de stadig har en afgørende position som stormagt, og at de er den afgørende spiller, når det gælder en fredelig løsning i Syrien, siger Mette Skak.

- Det udvander Ruslands betydning i den store sammenhæng, at USA lige pludselig meget tydeligt kan gøre sig gældende på den samme slagkraftige måde, som Rusland egentlig er vant til at have monopol på, tilføjer hun.

Det skal Rusland have ud af mødet

Netop USA's pludselige ændrede kurs i forhold til Syrien har overrasket det meste af verden inklusiv Rusland.

Derfor vil Sergei Lavrov først og fremmest bruge mødet med Rex Tillerson på at blive klogere på, hvad USA har tænkt sig.

- USA's markering som en aktør, der gør uventede ting i Syrien, lægger pres på Rusland, siger Mette Skak.

- Ingen ved rigtig, hvad USA's plan er, og det har Rusland brug for at få klarhed over, siger Mette Skak og tilføjer:

- Om det så lykkes dem at blive klogere, bliver spændende at se.