Steffen Gram: USA’s holdning til Syrien har ændret sig 180 grader

ANALYSE Alligevel er det stadig svært at gennemskue, hvad den amerikanske udenrigspolitik indebærer, mener DR's internationale korrespondent.

DR Nyheder. Korrespondent. Steffen William Gram. Horisont. (Foto: © Lars E. Andreasen, Type 1)

USA's udenrigsminister, Rex Tillerson, er på vej til Moskva - på sin første tur til Rusland som USA's udenrigsminister.

Og hans dagsorden bliver noget anderledes, end de fleste havde regnet med for bare en uge siden. Tillerson kommer med en advarsel til præsident Putin om, at Rusland skal overveje sin støtte til Syriens præsident Assad.

Det sker efter giftgasangrebet på syriske civile i Idlib-provinsen i sidste uge - og det amerikanske angreb på en luftbase i Syrien. En base, der også bliver brugt at russerne.

Advarslen indikerer en markant ændring fra den linje, som Trump-regeringen indtil for ganske kort tid siden havde i forhold til Syrien, fortæller DR's internationale korrespondent, Steffen Gram.

- Man kan forstå det på den måde, at Trump-regeringen har drejet sig 180 grader i forhold, hvad der har været dens udmeldte politik indtil nu.

- Man har sagt indtil for 10 dage siden, at man ikke havde nogen interesse i af fjerne Assad, og nu pludselig kommer man ud og siger, at det har man altså - hvis man skal have en politisk løsning, siger han.

Et stort måske

Alligevel skal man ifølge Steffen Gram sætte et stort "måske" ved alt, hvad der handler om Trump-regeringens Syriens-politik. For det er nemlig stadig ret uklart, præcis hvad den består af.

- Vi har ikke hørt fra Trump, siden han retfærdiggjorde angrebet i Syrien, sådan som han nu gjorde. Men vi har hørt fra hans FN-ambassadør, fra hans nationale sikkerhedsrådgiver, fra hans udenrigsminister og fra hans talsmand, og deres udlægninger og forklaringer stikker alle i forskellige retninger.

- Så det vil sige, at der er tilsyneladende på nuværende tidspunkt ikke en fælles samlet platform, den amerikanske regering fører en udenrigspolitik på.

Dertil kommer, at præsident Trump har vist sig at være noget mere handlekraftig i Syrien, i hvert fald rent militært.

- Så man ser på Trump-regeringen med stor usikkerhed, og det er klart, at de allierede i Europa, de higer efter at få en forklaring på, hvad der egentlig er Trumps udenrigspolitik, siger Steffen Gram.

Værre end man håbede

Det var formentlig de voldsomme billeder af dræbte og døende børn i Idlib, der fik præsidenten til at trykke på aftrækkeren - til stor utilfredshed for Rusland.

Men det er ikke uden relation til den rolle, Rusland har spillet i den amerikanske valgkamp, der endte med at skaffe Trump præsidentposten.

- Den anden side af sagen er hele debatten om Putins indflydelse på den amerikanske valgproces. Det har tæret på Trump-administrationen, og der er dyb splittelse internt i det republikanske parti omkring Ruslands rolle, og det er langt fra udspillet, vi er slet ikke færdige med at se den sag endnu.

Det er næppe, hvad russerne havde håbet på - eller for den sags skyld forventet, vurderer Steffen Gram.

- Det står skidt til lige nu. Russerne havde forventet, at det skulle blive rigtigt godt, og de havde virkelig satset på Trump. Nu har de fået ham, og det viste sig at være en anden Trump. Og det kommer til at spille sig ud i de kommende uger og måneder, siger han.