Angela Merkel står over for sin skæbnedag

Mens flygtninge fortsat strømmer til Tyskland, truer regeringen med at falde fra hinanden. Et krisemøde i dag skal forhindre katastrofen.

- Vi kan ikke bare ændre flygtningepolitikken ved et tryk på en knap, lød det fra den tyske kansler for nyligt. (Foto: © FABRIZIO BENSCH, Scanpix)

Angela Merkels skæbne som kansler aftegner sig ved grænsen mellem Østrig og Tyskland. Sådan ser det i hvert fald ud i de her dage, hvor en karavane af østrigske busser læsser tusindvis af flygtninge og migranter af – dag for dag, nat for nat.

Ved porten til det forjættede land – Tyskland – må de i første omgang vente på at blive sluppet ind, tilset og sendt videre til registrering. Og det skaber stadigt flere problemer, ikke mindst fordi vinteren er på vej:

- Børn og deres mødre må stå i kulde og mørke, fortæller Josef Lamperstorfer, borgmester i den tyske grænseby Wegscheid.

- Det er simpelthen en skændsel.

Røde Kors kan ikke følge med

De fleste flygtninge har kun det tøj med, de går i, og det er sjældent vintertøj. Flere og flere bliver syge, og de tyske hjælpere har i stigende grad svært ved at tage vare om dem.

- Vi tilser godt 2.000 flygtninge og går så hjem omkring midnat. Klokken to bliver vi kaldt ud til grænsen igen. Så venter de næste 4.000 allerede. Det går simpelthen ikke, klager Leonhard Stärk, chef for Røde Kors i delstaten Bayern.

Situationen ved den sydtyske grænse er så kaotisk, at Bayerns ministerpræsident og leder af regeringspartiet CSU, Horst Seehofer, har stillet et ultimatum:

Angela Merkel skal stoppe busserne fra Østrig. Hun skal lukke grænsen og sætte et loft for, hvor mange flygtninge og migranter Tyskland skal tage.

Hvis ikke, vil sydtyskerne selv tage affære. Muligvis vil de lukke grænsen på egen hånd. Og måske vil de klage over flygtningepolitikken ved Tysklands forfatningsdomstol.

- Vi er forberedt på alt – såvel juridisk som politisk, sagde Horst Seehofer til tysk tv i denne uge.

Ifølge avisen BILD-Zeitung overvejer CSU endda at forlade den tyske regering, hvor det er repræsenteret med tre ministre.

Det ville være et hårdt slag for Merkels regering. Så hårdt at koalitionen mellem Merkels parti CDU, Seehofers CSU og det socialdemokratiske SPD kunne falde fra hinanden. Konsekvensen kunne blive nyvalg. Angela Merkels kanslerpost kunne komme i fare.

Kansleren tager trusler med ro

Et krisemøde senere i dag skal forhindre katastrofen. Her vil Horst Seehofer prøve kræfter med Angela Merkel. Han håber at kunne presse hende til stramninger i flygtningepolitikken.

Tyske kommentatorer tror, at CSU-chefen bluffer og ikke ville risikere regeringsmagten, selvom flygtningesituationen i Bayern virker uholdbar. Kansleren er formentlig nået til samme konklusion. Hun tager tilsyneladende Horst Seehofers trusler køligt.

- Vi kan ikke bare ændre flygtningepolitikken ved et tryk på en knap, sagde hun for nyligt. Alligevel er det sandsynligt, at hun vil komme med indrømmelser overfor de pressede sydtyskere.

Angela Merkel har nemlig brug for at få ro på sin regering. For hvis ikke engang regeringspartnerne bakker op om hendes håndtering af flygtningekrisen, så vil Merkel umuligt kunne overbevise de genstridige partnere i EU om, at de bør gøre det. Så vil hendes kurs i Tyskland og Europa formentlig fejle.

I dag kan altså blive en skæbnedag for den tyske kansler og hendes flygtningepolitik.