Analytiker om militær fremmarch i Mosul: For tidligt at åbne champagnen

Irakiske tropper møder i øjeblikket massiv modstand i den østlige udkant af millionbyen Mosul.

Irakiske specialstyrker i konvoy nær udkanten af den østlige del af Mosul. Selvom militæret er på fremmarch, kan der være lang vej igen, inden byen er indtaget, vurderer Johannes Riber Nordby, der er militæranalytiker ved Forsvarsakademiet. (Foto: © Bulent Kilic, Scanpix)

For første gang har Iraks militær nået udkanten af den østlige del af den nordirakiske by Mosul, som i mere end to år har været under Islamisk Stats kontrol.

Irakiske elitesoldater har blandt andet indtaget en tv-station, beretter britiske BBC.

Omkring 50.000 irakiske sikkerhedsstyrker, kurdiske krigere, sunniarabiske stammefolk og shia-militsfolk har nu i to uger forsøgt at vriste byen ud af hænderne på terrorgruppen.

De værste kampe venter

Men selvom hæren lige nu har fremskridt på slagmarken, er der stadig lang vej igen, vurderer Johannes Riber Nordby, som er militæranalytiker ved Forsvarsakademiet.

- Det er for tidligt at begynde at åbne champagneflaskerne og fejre det her som en sejr. For nu begynder man at køre mod selve bykernen, og det er der, man forventer, at de værste kampe venter, siger han.

Det vides nemlig ikke med sikkerhed, hvor mange krigere Islamisk Stat har tilbage i byen. Men antallet er anslået til 4.000-5.000 inde i selve kernen af byen, fortæller Johannes Riber Nordby, som understreger, at blandt andet truslen fra selvmordsbombere kan være med til at sænke den irakiske hærs fremmarch.

- Der vil derudover sandsynligvis være en masse landminer, sprængladninger, tunneller og forsvarsværker af forskellig art, således at det er svært at bevæge sig ind i byen og nemmere for Islamisk Stat at forsvare byen, lyder vurderingen fra militæranalytikeren.

Mosul har som Iraks andenstørste by i mere end to år været hovedsæde for Islamisk Stat, som ifølge Johannes Riber Nordby ikke ser ud til at ville opgive byen på nuværende tidspunkt.

- Nu ser vi, at offensiven skrider fremad. Men vi skal bare passe på med at erklære, at nu er den her by blevet befriet fra Islamisk Stat, fordi vi endnu ikke ved, hvor hårde kampene bliver, når man bevæger sig ind mod centrum, siger han og forsætter:

- Jeg tror godt, at vi kan forberede os på, at de næste to uger bliver mere blodige end de to foregående.

Langstrakt modstand eller overgivelse

Scenariet i byen kan meget vel blive, at krigere fra Islamisk Stat går under jorden forsætter med at yde modstand, selv efter byen er faldet, mener Johannes Riber Nordby.

Men det kan ligeså vel vise sig, at man har overvurderet Islamisk Stats tilstedeværelse i Mosul, siger han.

- Det kan godt være, at det lige pludselig viser sig, at der slet ikke er nær så mange krigere. At mange er flygtet, og dem, der er tilbage, giver op. Så kan irakisk militær bare køre ned gennem gaderne. Men det ved vi bare ikke, siger han og har derfor svært ved at sætte en tidsramme på den forsatte mission om at indtage byen:

- Alt imellem et par uger til måneder er et godt bud, siger Johannes Riber Nordby.