Analytiker: Danske virksomheder godt rustet til Trumps priskrig på medicin

Et langt, hårdt og sejt træk for den amerikanske præsident, hvis priserne på medicin skal sænkes, siger Sydbank-analytiker.

Selvom aktiemarkederne reagerede negativt på præsident Trumps priskrig mod receptpligtig medicin, var den ikke så voldsom som for et år siden. (Foto: © pool, Scanpix)

Amerikanerne betaler alt for meget for deres receptpligtige medicin, og derfor skal den ned.

Det var et af hovedbudskaberne fra den amerikanske præsident, Donald Trump, da han i nat dansk tid holdt sin ’State of the union’-tale.

- I mange andre lander koster den slags medicin meget mindre end det, vi betaler i USA, og det er meget, meget unfair, sagde præsident, som nu vil gøre kampen mod medicinpriserne til en af sine topprioriteter.

- Priserne vil falde. Bare vent og se.

Den melding smittede her til morgen negativt af på de danske medicinal- og biotekvirksomheder.

For Novo Nordisk, der har USA som et af sine største markeder, faldt aktien med 1,7 procent i forhold til gårsdagens salgspris. Aktien er dog efterfølgende steget igen og er nu tæt på salgsprisen.

Lundbeck-aktien startede også i minus, men er efterfølgende steget, og det samme er tilfældet for Genmab-aktien.

Donald Trump har flere gange langet ud efter de høje medicinpriser. (Foto: © WIN MCNAMEE, Scanpix)

Men ifølge Søren Løntoft Hansen, der er senioranalytiker hos Sydbank, var reaktionerne på aktiemarkederne slet ikke så voldsomme, som da Donald Trump for et år siden luftede en lignende kritik.

Dengang beskyldte den nyvalgte præsident ligefrem medicinalindustrien ”for at slippe af sted med mord” med deres høje medicinpriser, og det fik efterfølgende aktiekurserne for alverdens medicinal- og biotekvirksomheder, heriblandt Novo Nordisk og Lundbeck, til at falde drastisk.

Denne gang var virksomhederne nemlig forberedt på kritikken, forklarer Sydbank-analytikeren.

- Derfor er reaktionen langt fra så kraftig som for et år siden, siger han.

Oppe mod stærke kræfter

Selvom præsidenten har ret i, at de amerikanske medicinpriser er højere sammenlignet med priserne i andre lande, så vurderer Søren Løntoft Hansen ikke, at priskrigen på den korte bane vil få de store konsekvenser for de danske medicinalvirksomheder.

- Det amerikanske sundhedssystem er meget komplekst og styret af mange forskellige kræfter. Derfor bliver det et meget langt, hårdt og sejt træk for Donald Trump, hvis han vil have ændret det, siger han.

Det er nemlig ikke kun medicinalfirmaerne, som alene skummer fløden på de høje priser.

I USA er der eksempelvis også indkøbsorganisationer, grossister og forsikringsselskaber, der skal have en bid af kagen, og derfor er det ifølge Søren Løntoft Hansen en større adfærdsændring i hele systemet, der skal til, hvis prisniveauet skal sænkes.

- Det er bare svært at ændre et system, som man har haft i årtier. Og der er nogle store, stærke kræfter, som ikke har lyst til at ændre det, siger han.

Mere kopimedicin

Præsident kan dog lave nogle småtiltag, der på den korte bane kan øge konkurrencen på det amerikanske marked, fortæller Søren Løntoft Hansen.

Det drejer sig eksempelvis om at gøre det lettere for nye produkter – ikke mindst kopiprodukter – at komme igennem registreringssystemet, så de kan blive sat til salg i butikkerne.

- Det kan være, at de danske virksomheder vil komme til at opleve det, siger han og fortsætter:

- Men når det er sagt, så står de danske selskaber godt på markedet, og umiddelbart bliver effekten af Trumps priskrig meget, meget begrænset.

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:5a716b6da11f9f1e201a35aa

Du kan se hele præsident Trumps tale i aften klokken 23.00 på DR2.