ANALYSE Derfor afviser Storbritannien at sende vacciner til EU

Vaccineudrulningen er en af Storbritanniens få succeser under pandemien, og de har ikke tænkt sig at sætte den over styr ved at sende britiskproducerede doser til EU.

Storbritannien vil vaccinere 400.000 briter i døgnet. Derfor er dråberne fra Astra/Zeneca afgørende for vaccineudrulningen. (Foto: © adrian dennis, Scanpix)

Der er langt mellem succeserne i den britiske håndtering af coronaen.

Landet rundede for nylig 100.000 dødsfald siden pandemiens begyndelsen, og kritikken hagler ned over regeringen og premierminister Boris Johnson for at have begået store fejl undervejs.

Men på et afgørende område går det faktisk ganske godt, og det er i vaccineudrulningen. Planen er at vaccinere 400.000 briter i døgnet, og hvis det skal lykkes, er doserne fra AstraZeneca produceret i Storbritannien fuldkommen afgørende.

Derfor har briterne ikke tænkt sig at dele doserne med EU i den nærmeste fremtid, selvom EU’s sundhedskommissær, Stella Kyriakides, kræver det af AstraZeneca.

Direkte adspurgt om den britiske regering vil tillade det, svarer Michael Gove, en central minister i den britiske regering:

- Nej. Det kritiske er, at vi skal sikre os, at den tidsplan, der er aftalt, og som vores vaccinationsprogram er baseret på og planlagt efter, fortsætter, siger han til BBC.

Førsteret og ejerskab

Det er tydeligt, at den britiske regering føler et særligt ejerskab over AstraZeneca-vaccinen, der er udviklet i samarbejde med det engelske universitet Oxford. Allerede i marts sidste år valgte briterne at satse stort og give den heftig statsstøtte.

Det gav pote, da netop den vaccine blev den anden i Vesten til at blive godkendt til brug mod covid-19. Måske er det af loyalitet, at AstraZeneca forsikrer briterne om, at de vil få de lovede to millioner doser om ugen, mens de forsvarer, at de langt fra kan levere de lovede vacciner til EU.

Under alle omstændigheder virker premierminister Boris Johnson sikker på Oxford-AstraZeneca-vaccinen.

- Vi er meget sikre på vores leverandører, vi er meget sikre på vores kontrakter, og vi går videre på det grundlag, sagde han på et pressemøde i går og tilføjede, at forsøg på at ændre på det “vil fejle."

Den britiske regering sætter altså egne borgere over det haltende vaccinationsprogram i EU, og det er på trods af, at briterne samlet set har købt langt flere vacciner, end de har brug for.

Planen er at tilbyde overskydende doser til udviklingslande i fremtiden, men først når briterne er færdigvaccinerede. Det virker altså til at have lange udsigter, at britiskproducerede doser kommer EU’s haltende vaccineplan til undsætning.

Vaccinen er eneste håb

Når det er uvant at omtale Det Forenede Kongerige som et foregangsland i pandemien, er det fordi, de fire nationer til sammen har det højeste dødstal i Europa. Relativt til indbyggertal er her fire gange så mange døde som i Danmark.

Det er især den smitsomme virusvariant fra det sydlige England, der har fået både smitte- og dødstal til at nå uhyggeligt nye højder. Af den grund befinder alle 66 millioner indbyggere sig i en streng nedlukning på ubestemt tid.

Faktisk er vaccineudrulningen det eneste håb for, at restriktionerne kan lempes bare en lille smule i slutningen af februar eller starten af marts. På det tidspunkt har regeringen nemlig lovet, at 15 millioner af de mest sårbare briter er færdigvaccinerede.

Derfor er det ikke overraskende, at regeringen klamrer sig til hver eneste vaccinedose som en vej ud af mørket. De er nemlig både afgørende for, at færre briter dør af covid-19, og at regeringen endelig kan vise en god historie frem for befolkningen.

Politikerne har ikke tænkt sig at sætte det over styr for at hjælpe EU.

Vil ikke sætte succes over styr

Målet om at vaccinere 400.000 briter i døgnet er ikke helt nået endnu, men det er alligevel lykkes at give over syv millioner briter det første stik.

Frygten i Storbritannien er, at vaccinekrigen mellem EU og AstraZeneca kan få konsekvenser for, hvor mange briter der kan få den anden og afgørende dose af vaccinen.

I øjeblikket bliver AstraZeneca-vaccinen produceret to steder i England, og der er ikke noget, der tyder på, at regeringen vil tillade fabrikkerne at sende doser til Bruxelles, hvis de mangler i armene på borgerne i Birmingham.

Spørgsmålet er, om Storbritannien vil hjælpe EU, når det britiske vaccineprogram er udrullet? Det virker sandsynligt.

I hvert fald benytter alle regeringens ministre hver tænkelig lejlighed til at understrege, hvor vigtigt det er, at alle borgere i verden bliver vaccinerede.

Men indtil videre siger de altså nej til at hjælpe Europa.