1634 mennesker blev henrettet i 2015. Det er dobbelt så mange som i året før og det højeste antal i 25 år. Det viser en ny opgørelse om dødsstraf fra Amnesty International.
Stigningen er dramatisk, mener generalsekretær i Amnesty Internationals danske afdeling Trine Christensen.
- Det er en ekstremt bekymrende udvikling. Både fordi det er det højeste antal i 25 år, hvilket er lang tid, når vi kigger på dødsstraf, og fordi det er en fordobling i forhold til året før, siger hun.
Iran, Pakistan og Saudi-Arabien er de lande, som henretter flest mennesker. De står for 89 procent af alle henrettelserne på verdensplan i 2015, når man set bort fra henrettelserne i Kina, da de ikke indgår i opgørelsen.
Årsagerne, til at flere er blevet henrettet i de tre lande, er ifølge Trine Christensen, at myndighederne bruger dødsstraf til at påvise egen magt og kontrol over situationen.
Øverst på listen over lande, der henrettede flest mennesker i 2015, ligger ifølge Amnesty International Kina. Men landet indgår ikke i statistikken, fordi dødsstraf i Kina anses som en statshemmelighed.
Amnesty International antager, at flere tusind mennesker årligt bliver straffet med døden i Kina.
Sagen kort
- •
Ifølge Amnesty International havde 25 lande dødsstraf i 2015, mens 102 lande har afskaffet dødsstraffen.
- •
I Pakistan har 320 mennesker måtte lade livet i 2015, hvilket ifølge Amnesty International er flere end nogensinde før. I Saudi-Arabien og Iran steg antallet af henrettelser med henholdsvis 76 og 30 procent i 2015. Fire af de henrettede i Iran var under 18 år, da de begik den forbrydelse, som de blev dødsdømt for.
- •
Dødsstraf bruges blandt andet til at slå ned på terror i Pakistan og narkorelateret kriminalitet i Iran og til at få kontrol over kritikere af systemet.
/ritzau/