Weekendens angreb mod natklubben Pulse, der henvender sig til LGBT-miljøet i Orlando, Florida, ”har rystet LGBT-miljøet i hele verden.”
- En hadforbrydelse er jo defineret ved, at man angriber nogle personer - ikke på baggrund af noget personligt, men af had til en hel gruppe, forklarer Helle Jacobsen, der er kampagneleder i Amnesty International.
- Og derfor skaber det frygt i den her i forvejen udsatte gruppe, siger hun.
Selvom det er svært at opgøre, hvor mange forbrydelser der bliver begået mod lesbiske, bøsser, biseksuelle og transpersoner på grund af deres seksualitet, oplever Amnesty International en tendens til en stigning i antallet af hadforbrydelser i flere lande.
Helle Jacobsen nævner Grækenland som eksempel, der netop har tilladt personer af samme køn at indgå partnerskab, men som alligevel oplever flere hadforbrydelser.
I USA blev homo-ægteskaber gjort lovligt i juni sidste år, og alligevel oplever landet ”kæmpe store problemer med homofobi”, siger Torsten Jansen, der er partner i kommunikationsbureaet Lead Agency, og som har beskæftiget sig meget med amerikansk politik – blandt andet som USA-korrespondent i DR.
- Jeg tror, at man kan sammenligne det lidt med, da Barack Obama blev præsident i USA. Der troede mange, at så var det slut med racisme. I virkeligheden har man oplevet det modsatte; at der var været voksende racisme, siger han.
- På samme måde kan man sige, at i takt med at homoseksuelle har fået flere rettigheder, har der også været mere opmærksomhed omkring de homoseksuelle miljøer og derfor også grobund for mere homofobi.
Helle Jacobsen medgiver, at det øgede fokus på homoseksuelles rettigheder "på den korte bane kan skabe modreaktioner."
12. juni, hvor angrebet fandt sted, vil ifølge Harvey Milk Foundation, der arbejder for homoseksuelles rettigheder globalt set, ”markere sig som en af de mørkeste dage for LGBT-samfundet – ikke alene i USA men i hele verden.”