Amerikanske fly lander og letter allerede fra luftbaser i Slovakiet og Ungarn. Amerikanske krigskibe lægger til og fra langs Norges kyster, mens marineinfanterister med stjerner og striber på skulderen træner artisk krigsførelse inde på norsk jord.
Og Danmark kan meget vel blive det næste europæiske land, som åbner døren for amerikanske soldater, kampfly og krigsskibe som led i Nato-samarbejdet.
I hvert fald annoncerede den danske regering i dag, at Danmark og USA indleder et nyt forsvarssamarbejde, der kan komme til at betyde, at amerikanske tropper og materiel kan placeres i Danmark.
I så fald vil det være en logisk forlængelse af Nato-samarbejdet. Sådan lyder det fra lektor på Forsvarsakademiet Peter Viggo Jakobsen.
- Det, som USA har gjort siden 2014, er at lave den her slags aftaler rundt omkring i Europa, og på den måde har man øget det antal flybaser og havne, hvorfra amerikanerne kan operere, siger han.
Helt konkret kan et øget samarbejde med Danmark føre til, at USA og Nato endnu hurtigere kan nå ud til konfliktområder i Europa, hvis det skulle blive nødvendigt, forklarer Peter Viggo Jakobsen.
- I en krisesituation vil USA lynhurtigt kunne sende flystyrker til Danmark, også inden Nato-landene er blevet enige om et kollektivt svar. På den måde kan man være med til at øge afskrækkelsen, fordi man meget hurtigere kan få store flystyrker til Europa, der kan støtte i en eventuel kamp, siger Peter Viggo Jakobsen.
- Håbet er, at det kan øge den afskrækkende effekt og dermed mindske krigsrisikoen i Europa, hvis man kan vise Rusland, at et angreb vil være formålsløst.
Til gavn for os alle
Men en mulig amerikansk tilstedeværelse i Danmark vil ikke kun være en fordel for Nato. For Danmark kan det blandt andet have den afsmittende effekt, at der kommer amerikanske soldater til de danske lokalsamfund og bruger deres penge.
- Det har man også set flere steder i Tyskland, hvor USA gennem mange år har haft soldater udstationeret, fortæller Peter Viggo Jakobsen.
Men fordelene for Danmark er større end som så, siger han.
- Hvis den her aftale sammen med de andre aftaler, som USA er ved at indgå med europæiske lande, er med til at forhindre krig i Europa, så kommer det jo os alle sammen til gavn. Det er sådan set i den optik, jeg ser aftalen, siger han.
- At det her skal bidrage til at mindske risikoen for, at de voksende spændinger mellem USA og Rusland ender i en egentlig ”varm krig”. Altså at vi er ved at gå tilbage til at opbygge den afskrækkelse, som også var med til at forhindre krig i Europa under Den Kolde Krig.
Den analyse er DR’s internationale korrespondent Steffen Gram enig i:
- Det her er med til at reetablere det Nato, som mange var i tvivl om, hvad man egentlig skulle bruge til, da Den Kolde krig var færdig, siger han.
Og det kan blive nødvendigt også på lang sigt at bibeholde en afskrækkelseseffekt over for Rusland. Ifølge Steffen Gram kan krisen med Rusland nemlig komme til at vare rigtig lang tid.
- Putins mål er at få destabiliseret Europa, få splittet de europæiske lande fra hinanden, helst fra USA, og få vippet USA ud. Det er uden tvivl en væsentlig del af, hvad der foregår nu, siger han.
Danmark som opmarchområde
På pressemødet lagde statsministeren vægt på, at det mulige samarbejde ikke er afledt af den højspændte situation omkring Ukraine, men at konflikten blot understreger behovet for et øget fokus på Danmarks og Europas sikkerhedssituation.
Danmark ligger i det internationale billede ikke på frontlinjen, når det kommer til en mulig konflikt med Rusland, men i det, som militæranalytikere ifølge Steffen Gram kalder et opmarchområde.
Det lægger op til, at Danmark kan bruges som en placering til amerikansk udstyr, både i forbindelse med amerikanske militærøvelser, men også i tilfælde af, at man pludselig skal rykke materiel til konfliktzoner i Europa.
Samarbejdet kan også tage form af placeringen af amerikanske kampfly på danske luftbaser og øget amerikansk tilstedeværelse i de danske farvande, fortæller han.
- I forhold til flåden og krigsskibe er de danske stræder vigtige, når det handler om, hvorvidt russiske skibe kan komme ud i Atlanterhavet via Østersøen. Ligesom man også kan tale om, hvorvidt amerikanske krigsskibe skal kunne fragte materiel og personel ind og ud gennem danske farvande.
Ifølge Steffen Gram er noget af det vigtigste ved dagens udmelding den proces, som er sat i gang mellem USA og Danmark.
- Det er helt usædvanligt, at vi har ikke haft amerikanske tropper siden 1950’erne, siger han.
Lille, men stort
Og så er det ifølge Steffen Gram også værd at bemærke, at statsministeren understregede, at forhandlingerne kun gælder den amerikanske tilstedeværelse i Danmark - men at Danmark er i tæt kontakt med resten af rigsfællesskabet, altså Færøerne og Grønland.
For nok er Danmark et lille land, men vi er store, når man tæller Arktis og Færøerne med, siger Steffen Gram.
- Det er dér, man vil kunne observere, hvad der foregår i det nordatlantiske område, blandt andet i forbindelse med russiske atomubåde. Og vi bliver nødt til at se på den nuværende situation på baggrund af, hvad man tænker, føler og mener, når man sidder i Kreml og hedder Putin, siger han.
- At man vil have slået hul på den europæiske sikkerhedsarkitektur og væltet det Nato, der er til stede i Østeuropa, i de gamle sovjetrepublikker, Estland, Letland, Litauen, Ukraine, Moldova og Georgien, siger han.
- Og det, der sker nu, er, at vi sender et signal, ikke mindst til Putin, men også til de andre europæiske lande om, at vi er parat til det her.