Det er ikke normalt, at der ligefrem er kamp om tilhørerstolene, når en amerikansk lokalpolitiker, en politisk rådgiver og en bæredygtighedschef stiller op til debat.
Men det var der på FN’s klimakonference i Marrakech, hvor USA's klimaudvikling var et af programpunkterne tirsdag eftermiddag.
Folk måtte stå langs konferencesalens mure eller sidde på gulvet for at følge med i, hvad Brian Deese, som er seniorklimarådgiver for præsident Barack Obama, Deb Markowitz, der er lokal minister for naturresourcer i delstaten Vermont, samt Diane Holdorf, som er bæredygtighedschef for Kellogg’s, havde at sige om USA og klimaet.
Og Vermont-ministeren vidste udmærket godt, at fremmødet var større end normalt.
- I er sikkert dybt bekymrede over det, der sker i USA. Over ’Han-Som-Ikke-Må-Benævnes’, sagde Deb Markowitz med henvisning til USA’s kommende præsident, Donald Trump.
Staterne har stor autonomi
Den republikanske politiker tror nemlig ikke på de menneskeskabte klimaforandringer. Og under valgkampen sagde Donald Trump, at han vil trække USA, der står for lige under 20 procent af verdens udledninger af drivhusgasser, ud af den internationale klimaaftale, hvis han blev valgt.
Donald Trump har været det helt store samtaleemne på klimakonferencen, der nu er i sin anden uge.
- Men vi bør berolige jer og gøre jer lidt optimistiske igen, sagde den demokratiske Deb Markowitz.
For selv hvis Donald Trump vælger at boykotte klimaaftalen, der formelt set trådte i kraft i begyndelsen af november i år, så er store dele af USA allerede på det grønne spor, påpegede hun.
Blandt andet i hendes egen stat, Vermont, som har satset stort på den grønne udvikling i de seneste år.
- USA er et føderalt politisk system, og derfor har staterne også en stor autonomi til at gøre noget selv. I Vermont er ét ud af 20 job i dag inden for solcelleindustrien. Det er ikke mange år siden, at den industri slet ikke eksisterede, sagde hun og pegede på en stat som Californien, der også har satset stort på at blive grøn.
- Klimaforandringerne påvirker os allerede, og i staterne og byerne har vi en forpligtigelse til at gøre noget. Det ene handler om at beskytte vores borgere mod voldsomt vejr i fremtiden. Og det andet at undgå, at vi forværrer situationen, sagde Deb Markowitz.
Økonomien er blevet grøn
Brian Deese, som er en af præsident Obamas tætteste klimarådgivere, var også optimistisk.
Han pegede på, at USA lige nu gennemlever sin første periode med bæredygtig vækst – det vil sige hvor økonomien er vokset, mens udledningerne af drivhusgasser er faldet.
- Siden 2008 er økonomien vokset med ti procent. I samme periode er vores drivhusgasudledninger faldet med ni procent. Vi forudser, at den udvikling vil fortsætte, og det er nok det vigtigste signal at sende. Der er sket et strukturelt skifte, som har ændret vores økonomi, sagde han og understregede, at det i høj grad er markedet og de private virksomheder, der har drevet udviklingen.
- Men det skyldes også, at man på statsniveau har tænkt nyt og kreativt. Den udvikling vil fortsætte, sagde Brian Deese.
Kunderne vil have det
Morgenmadsproducenten Kellogg’s er en af de amerikanske virksomheder, der går efter at blive bæredygtig.
Det skyldes ikke mindst bæredygtighedschefen Diane Holdorf, som pegede på, at de vil fortsætte den udvikling, uanset hvad Donald Trump vælger at gøre.
- Det er noget, vores kunder fortsat vil bekymre sig om, sagde hun.
Barack Obama har været en af bannerførerne for klimaaftalen, der blev forhandlet på plads sidste år i Paris. Donald Trump har omvendt kritiseret aftalen og kaldt den menneskeskabte globale opvarmning for et stort svindelnummer.
Men Deb Markowitz fra Vermont påpegede, at det ikke er første gang, at USA zigzagger på klimakursen.
- Vi oplevede det i midten af 00’erne med George W. Bush, som trak USA ud af Kyoto-protokollen. Det var en frygtelig beslutning. Men i den periode var der et vakuum, som delstaterne og de lokale regeringer besluttede sig for at fylde op. Det vil ske igen, sagde hun og påpegede ligesom klimarådgiveren, at USA’s økonomi har ændret sig i en grøn retning.
- Der vil ikke blive bygget nye kulkraftværker, for det er ikke økonomisk bæredygtigt længere, sagde hun.