Det kan få alvorlige konsekvenser for USA og for USAs allierede, hvis den amerikanske præsident Donald Trump har delt fortrolige oplysninger med Rusland, som unavngivne kilder hævder i avisen Washington Post.
Det siger DR Nyheders korrespondent i Washington D.C., Johannes Langkilde.
- Det kan gøre det meget besværligt for USA at arbejde sammen med den allierede partner fremover.
Ifølge avisen nævnte Donald Trump fortrolige detaljer om en trussel fra terrorgruppen Islamisk Stat under et møde med Ruslands udenrigsminister med Sergej Lavrov og den russiske ambassadør i USA Sergej Kislyak i det Ovale Kontor i Det Hvide Hus sidste uge.
Tilsyneladende uden at USA havde fået lov til dele de hemmelige oplysninger med Rusland af kilden, de kom fra, skiver Washington Post og New York Times.
- Det skulle angiveligt være tophemmelige oplysninger, klassificeret som 'kodede oplysninger', altså det, der allermest hemmeligt, forklarer Johannes Langkilde.
Trumps rådgiver afviser historien
Han understreger, at det er vigtigt at tage forbehold for historien fra Washington Post. Trumps nationale sikkerhedsrådgiver var efterfølgende hurtigt ude for at erklære, at historien, som den præsenteres i avisen, er falsk.
Ifølge Washington Post delte Trump informationer, som USAs efterretningstjenester har fået af en allieret partner tæt på terrorgruppen Islamisk Stat. Informationer om hvordan IS vil bruge elektronik ombord på et fly til terror.
Og det er alvorligt, hvis det er korrekt.
- Man kompromitterer den samarbejdspartner, man har fået oplysningerne fra, og derfor det udløser historien det ramaskrig i USA, fortæller Johannes Langkilde.
Ifølge en kilde i Washington Post nævnte Trump også den by under Islamisk Stats kontrol, hvor kilden opsnappede oplysningerne. Avisen har valgt ikke at oplyse, hvilken by af selv samme sikkerhedshensyn.
- Tilsyneladende har medarbejdere i det Hvide Hus ringet til efterretningstjenesterne CIA og NSA for at rydde op, kan man sige, så der har været en aktivitet efter mødet, og de har vidst, at noget var galt, forklarer Johannes Langkilde.
Ikke ulovligt for præsidenten at røbe hemmeligheder
Oplysningerne i avisen ryster flere amerikanske politikere. Men selvom det for de fleste ansatte ville være ulovligt at røbe fortrolige oplysninger til en modstander, har Trump lov til at gøre det som præsident.
Rusland og USA bekæmper begge Islamisk Stat, men står derudover på hver sin siden i konflikten. Rusland støtter den siddende præsident Bashar al-Asssad, mens USA støtter de moderate oprørsgrupper.
SAGEN KORT
- •
Nuværende og tidligere amerikanske embedsmænd fortæller til The Washington Post, at Donald Trump angiveligt afslørede tophemmelige informationer over for den russiske udenrigsminister og den russiske ambassadør under mødet i onsdags.
- •
Ifølge embedsmændene afslørede Trump detaljer om en terrortrussel fra Islamisk Stat, som relaterer sig til brugen af bærbare computere om bord på fly.
- •
Embedsmændene mener, at Trump med sin mulige beslutning har risikeret samarbejdet med en allieret, der er tæt på Islamisk Stats inderkreds.