Aktivist: Anholdte iranske kvinder bliver udsat for seksuel vold

Menneskerettighedsaktivist Narges Mohammadi beskylder de iranske sikkerhedsstyrker for at begå overgreb. Og det er hun ikke ene om.

Den fængslede menneskerettigheds- aktivist Narges Mohammadi beskylder de iranske sikkerhedsstyrker for at udsætte kvindelige demonstranter for overgreb. (Foto: © BEHROUZ MEHRI, Scanpix Denmark)

Iranske kvinder, der er blevet anholdt under de seneste måneders store protester i landet, er blevet udsat for fysisk- og seksuel vold.

Sådan lyder beskyldningen fra den fængslede iranske menneskerettighedsaktivist Narges Mohammadi.

Hun er næstformand i organisationen Defenders of Human Rights Center, som er stiftet af nobelprismodtageren Shirin Ebadi, og sidder i øjeblikket fængslet i Teherans berygtede Evin-fængsel.

Herfra har hun skrevet et brev til det britiske medie BBC, hvor hun fortæller om mishandling af anholdte demonstranter.

Og hendes opråb står ikke alene.

Overgreb inden fængsling

Narges Mohammadi har siden 2011 modtaget flere fængselsdomme og afsoner i øjeblikket en længere fængselsstraf for "at sprede propaganda", beretter BBC.

Evin-fængslet i Teheran har i årevis været brugt til at fængsle blandt andet regeringskritikere. (Foto: © Wana News Agency, Ritzau Scanpix)

I et brev til det britiske medie skriver hun, at flere anholdte kvindelige demonstranter fra de omfattende protester i Iran er blevet overflyttet til Evin-fængslet i den iranske hovedstad.

Her har hun modtaget vidnesbyrd om mishandling af kvindelige demonstranter, siger hun.

Ifølge Narges Mohammadi blev en kendt aktivist bundet på hænder og fødder og hængt op i en krog i køretøjet, der skulle transportere hende til fængslet. Her blev hun udsat for et seksuelt overgreb af medlemmer af sikkerhedsstyrkerne, siger hun.

Ifølge Narges Mohammadi har hun med egne øjne set ar og blå mærker på kvindens krop.

En anden kvinde blev efter sigende anholdt af to medlemmer af sikkersstyrkerne, som udsatte hende for flere overgreb.

I brevet til BBC pointerer Narges Mohammadi, at rapporteringen af overgrebene kan føre til repressalier mod kvindernes familier, men at hun mener, at det er nødvendigt at italesætte dem.

- Hvis man ikke afslører forbrydelserne, vil det bidrage til fortsættelsen af brugen af de her undertrykkende metoder mod kvinder, skriver hun i brevet.

Irans statslige tv-station har benægtet, at de iranske sikkerhedsstyrker udsætter kvindelige demonstranter for voldtægt og seksuelle overgreb, beretter BBC.

Mediet peger på, at iransk tv tidligere på ugen rapporterede, at kvindelige indsatte bliver tilbageholdt i fængselsafsnit, hvor der kun er kvindelige vagter, og at meldingerne om voldtægt i vestlige medier er "rygter" og "ubegrundede".

Flere meldinger om overgreb

Men beskyldningen fra Narges Mohammadi står ikke alene. I sidste måned publicerede CNN en større beretning, der peger på anvendelsen af voldtægt som et våben over for både kvindelige- og mandlige demonstranter i Iran.

Det amerikanske medie har været i nabolandet Irak for at indsamle vidnesbyrd fra øjenvidner og andre kilder, der har forladt Iran. Ifølge CNN har man verificeret flere beretninger om seksuel vold og hørt meldinger om mange flere. Herunder mindst et tilfælde, der førte til alvorlig kvæstelse og et andet, som omhandlede voldtægt begået mod en mindreårig dreng.

I nogle tilfælde blev overgrebene optaget og brugt til at true ofrene til tavshed, lyder det fra CNN's kilder, der har talt med de forurettede.

De fleste af tilfældene skulle være sket i Irans kurdiske områder, hvor menneskerettighedsgrupper siger, at hundredvis af personer er forsvundet i et netværk af fængsler og detentionscentre.

Ifølge CNN lykkedes det dem ikke at få en kommentar om beskyldningerne fra de iranske myndigheder.

CNN's undersøgelse fik Robert Malley til tasterne. Han er USA's særlige repræsentant i Iran. (Foto: © Screenshot fra Twitter)

Også organisationen Amnesty International har peget på "vidtbredte mønstre af magtanvendelse og skånselsløs vold" begået af sikkerhedsstyrkerne - herunder i form af seksuel vold mod kvinder - mens FN-eksperter har fordømt påstået seksuel- og kønsbaseret vold begået af de iranske sikkerhedsstyrker under de seneste måneders protester.

Ifølge den norsk-baserede NGO Iran Human Rights er mindst 469 mennesker - herunder 63 mindreårige og 32 kvinder - blevet slået ihjel af den iranske ordensmagt, siden de folkelige protester brød ud i september.

Mindst 15.000 demonstranter meldes anholdt indtil videre.