Syriske oprørere og civile fra den sidste oprørskontrollerede lomme i det østlige Ghouta kan nu forlade det krigshærgede område.
En endelig aftale om at evakuere både oprørere og civile er på plads, bekræfter Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder samt syrisk stats-tv. Det skriver nyhedsbureauerne AFP og Reuters.
Aftalen er indgået mellem Rusland, der er den syriske regerings allierede, og oprørsgruppen Jaish al-Islam, og dermed kan det syriske regime nu genindtage den tidligere oprørsenklave.
Siden det syriske regime indledte sin offensiv i Østghouta den 18. februar, har mindst 1.600 mennesker mistet livet i blodige kampe mellem oprørere og det syriske regime.
Den seneste uge er mere end 40.000 mennesker blevet evakueret fra det østlige Ghouta.
Kun en midlertidig løsning
Tidligere søndag har en anden oprørsgruppe, Failaq al Rahman, accepteret at forlade Douma i det østlige Ghouta og rejse til Idlib i det nordvestlige Syrien.
Oprørerne fra Jaish al-Islam samt de civile, der ønsker at lade sig evakuere, skal også begive sig mod de oprørskontrollerede områder i det nordlige Syrien.
Selvom det er en sejr for den syriske præsident, Bashar al-Assad, at syriske styrker igen kan indtage det østlige Ghouta, er evakueringerne ingen egentlig løsning, siger seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier, Helle Malmvig.
- Ligegyldigt om det er oprørere, civile, kvinder eller børn, der sendes til Idlib, så er det en midlertidig løsning. Der bliver også bombet dér.
- Og så er det formentlig det næste sted, man vil indlede en offensiv, hvis altså ikke man lader oprørsgrupperne bekæmpe hinanden internt, før man selv rykker ind. Så det er en stakket frist, siger Helle Malmvig.
'Helvede på jord'
Før de seneste ugers masseevakueringer fra det østlige Ghouta var omkring 400.000 mennesker fanget i området, der har været under belejring af syriske regeringsstyrker siden 2013.
Mange af beboerne var flygtet fra deres hjem andre steder i Syrien, og kun få gange i løbet af de sidste par måneder har den syriske regering tilladt FN og dets partnerorganisationer at levere nødhjælp til de mange civile i Østghouta.
Da den syriske hær i februar indledte voldsomme bombardementer mod forstaden, fik det FN's generalsekretær, António Guterres til at kalde Ghouta for "helvede på jord".