Afrikanske flygtninge og migranter tager den farligste middelhavsrute

Tidligere var det primært syriske flygtninge, der benyttede den farlige rute over Middelhavet mod Europa. I dag ser det anderledes ud.

Den italienske kystvagt reddede alene mandag næsten 2.000 flygtninge ud af blandt andet 16 joller og en robåd. (Foto: © handout, Scanpix)

4.000 migranter og flygtninge blev i løbet af mandag og tirsdag reddet i land af den italienske kystvagt i farvandet mellem Sicilien og Tunesien.

Mandag var antallet ifølge Ritzau omkring 1.850 mennesker. Tirsdag blev 2.154 migranter reddet.

Til forskel fra tidligere er det primært afrikanske flygtninge og migranter, der i disse dage benytter flugtruten over Middelhavet.

Det fortæller seniorforsker fra Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) Hans Lucht.

- De nationaliteter, der kommer til Italien nu, er primært folk fra Afrika syd for Sahara - Nigeria, Gambia og Senegal. Det er altså en anden sammensætning af mennesker end dem, der kommer fra Tyrkiet til Grækenland, hvor vi primært ser folk fra Syrien, Irak og Afghanistan, siger han.

Svært for syrere at rejse i Afrika

Derfor tvivler Hans Lucht også på, at den nye EU-aftale, der betyder, at Grækenland kan sende flygtninge tilbage til Tyrkiet, har særligt meget at gøre med de seneste dages trafik over Middelhavet.

Men lykkes det Tyrkiet at få sat en effektiv stopper for strømmen af migranter og flygtninge ind i Europa, så kan det komme til at ændre sig.

- Man kan godt forestille sig, at Tyrkiet-aftalen på et tidspunkt vil flytte trafikken af flygtninge over mod Libyen. Vi har set, at flygtninge fra Syrien tidligere har benyttet denne langt farligere rute flittigt. Så det kan ske igen, siger han.

Men der er også nogle ting, der taler imod, at det vil ske, siger han.

- Det er blandt andet blevet langt sværere for syriske flygtninge at rejse i Afrika. Hvor de før havde visumfrihed til Algeriet og Egypten, er der nu lukket i, og det er vanskeligt for dem overhovedet at komme til Libyen, siger han.

Den farligste vand

Hvis flere fremover vælger at tage den 300 kilometer lange rejse over åbent hav, så kan det få fatale konsekvenser.

- Det er en utroligt farligt tur, og det kan vi også se på statistikken. Ruten fra Libyen til Italien er det suverænt farligste stykke vand i verden, siger Hans Lucht.

- Så det er selvfølgelig en kæmpe bekymring, hvis alle de her flygtninge bliver presset den vej og skal tilbagelægge denne farlige rute.

I 2015 alene mistede 3.770 mennesker livet i forsøget på at krydse Middelhavet mod Europa. I år har 716 mistet livet. Det viser tal fra den Internationale Organisation for Migration, IOM og FN's Flygtningehøjkommissariat, UNHCR.