9 dage til deadline, men vil Taliban makke ret, hvis vi fortsætter evakueringen?

Dialog med Taliban er helt afgørende. Også selvom vi helst vil være fri, siger lektor.

De voldsomme folkemængder, der ønsker at forlade Afghanistan efter USA's magtovertagelse har ført til flere billeder, hvor sikkerhedsstyrker må løfte børn op fra menneskemasserne. (Foto: © US MARINES, Ritzau Scanpix)

Alles øjne hviler på Kabuls Lufthavn i disse dage. Fra det lille frimærke på det afghanske landkort, skal USA, Storbritannien og EU-landene nemlig have evakueret størstedelen af deres borgere og de afghanere, der igennem de sidste 20 års krig har stået på vores side.

Og det skal ske senest 31. august, hvis den aftale, der er lavet mellem USA og Taliban skal overholdes.

Det har man dog fra EU's side ikke den store tiltro til, at den bliver.

- Det er matematisk umuligt at evakuere de mange afghanere, der har arbejdet for EU, Nato eller andre udenlandske institutioner, med deres familier fra Kabul inden den 31. august, lød det i går fra EU's udenrigschef, Josep Borrell.

De checkpoints, Taliban har lavet omkring lufthavnen, er nemlig et problem, forklarer lektor ved Forsvarsakademiet, Peter Viggo Jakobsen.

- Problemet er, at amerikanerne godt kan kontrollere lufthavnen, men de kan ikke kontrollere mere end det. De er ikke stærke nok til at slå en barriere ind i Kabul. Det er også derfor, at vi ser den tyske stat sende helikoptere ind for at hente folk ud, siger han.

  • Foran Hamid Karzai-lufthavnen i Kabul venter tusindvis af afghanere, der desperat forsøger at flygte fra landet efter Talibans magtovertagelse. (Foto: © Wakil Kohsar, Ritzau Scanpix)
  • De amerikanske styrker kontrollerer lufthavn, mens Taliban har kontrollen over Kabul. (Foto: © Wakil Kohsar, Ritzau Scanpix)
  • Fra Hamid Karzai International Airport flyves der videre til lufthavnen ved Pakistans hovedstad Islamabad. (Foto: © MARK ANDRIES, Ritzau Scanpix)
  • Afghansk familie netop landet i Islamabad. (Foto: © Belgian Defense Ministry / HANDO, Ritzau Scanpix)
1 / 4

Derfor ser han også kun en løsning, hvis man fra Vestens side skal have de folk, der har hjulpet os ud.

- Hvis vi skal have alle ud, så kan det kun ske med samtykke fra Taliban.

- Så selvom det ikke er rart at forhandle med regimer, vi ikke kan lide, så tror jeg altså, at man skal gå denne her vej, siger Peter Viggo Jakobsen.

Og vurderingen er da også, at man fra Talibans side vil være klar til på en eller anden måde at imødekomme Vesten.

- Jeg har svært ved at se, at det her ikke ender med en eller anden form for stiltiende accept.

USA har nemlig mulighed for at spille med de militære muskler.

- Det kan godt være, at talibanerne mener, at den 31. august er der, vi skal være færdige. Men så må amerikanerne få dem til at forstå, at vi fortsætter, indtil vi er færdige, siger Peter Viggo Jakobsen.

Samtidig bør Joe Biden sammen med Europas ledere også spille med de økonomiske muskler. Det er der nemlig rig mulighed for.

- USA har indefrosset mange milliarder, der tilhører Afghanistan, og de europæiske lande har egentlig også stillet Afghanistan en masse penge i udsigt i genopbygningsbistand.

- Så man har altså noget at handle med, for man kan true med ikke at give dem en øre, siger han.

Svært at spå om Talibans reaktion

Også Tore Hamming, der er forsker i militant islamisme, ser dialog som den vej Vesten skal gå, hvis vi skal få et større tidsrum til at evakuere fra Afghanistan.

Han kan dog ikke entydigt svare på, hvad Talibans træk bliver, når vi har passeret den 31.august.

- Tingene kan ændre sig ret hurtigt, fordi Taliban er i en proces lige nu, hvor de skal på plads internt.

- De kunne godt være frække nok til at sige: "nu har vi givet jer en forlængelse, det må være nok", siger Tore Hamming med henvisning til, at USA oprindeligt have planlagt at forlade Afghanistan 1.maj.

Taliban har allerede sat deres præg på gadebilledet i Kabul, efter de kom til magten. (Foto: © STRINGER, Ritzau Scanpix)

Sker det, så vil det dog primært være noget, der kan mærkes i Talibans propagandamaskine, lyder vurderingen.

- Jeg tror ikke, at det vil blive en væbnet konflikt.

- Taliban vil nok bruge det i deres kommunikation, men reelt er der nok ikke meget, der vil ændre sig. Vi vil nok have status quo i forhold til, hvordan vi evakuerer nu, fortæller Tore Hamming.

'Strategisk set er det åndsvagt'

Peter Viggo Jakobsen undrer sig over, hvorfor man fra Talibans side ikke gør alt, hvad man kan for at få sendt de personer, som Vesten vil have hjem, ud af landet.

- Men vi må desværre sige, at de ikke har samarbejdet helt så meget som man skulle tro og som havde været logisk. Særligt de her checkpoints, der holder folk fra lufthavnen, var ikke en del af aftalen.

- Strategisk set er det åndsvagt, at Taliban ikke lader de her mennesker komme ud, for der er jo afghanere nok tilbage at regere over, når vi har taget dem ud, som vi vil hente.

Han vurderer dog ikke, at man fra Talibans side vil bruge magt, hvis vi fortsat evakuere folk efter den 31. august.

- Jeg har meget svært ved at se, at man skulle begynde at angribe lufthavnen. Hvorfor risikere liv og lemmer mod de amerikanske soldater for at få dem ud lidt før?

Hos EU er man skeptisk i forhold til at gøre tilnærmelser til Taliban.

Der kommer ingen anerkendelse af Taliban eller politiske samtaler fra EU's side i den nærmeste fremtid var i hvert fald meldingen fra EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, lørdag.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) har i går aftes ved et møde med den amerikanske udenrigsminister, Antony Blinken, opfordret amerikanerne til at få styr på tilstandene i lufthavnen.